onsdag 4 september 2013

Barack Obama landar på en prick

I dag landar världens mäktigaste man på en liten prick i världen. 
Ni kan se pricken på bilden till vänster. 
Den är så liten att den nästan inte syns. 
Det är Sverige. 
I det stora hela är vårt land inte mer än en liten prick. 
Det är just detta som gör mig så förvirrad. 
Varför väljer supermakten USA att landa sin enormt stora resande cirkus med president Barack Obama i spetsen på en liten prick? 
 Jag förstår det inte alls. 
Jag menar vi har varken gas-eller oljekällor som alltid är amerikanarnas huvudintresse. Vi har malm, skog och bruna bönor med fläsk. 
Läser man regeringskansliet officiella program vid mötet blir man inte ett dugg klokare. I text ser det tjusigt ut:
diskutera de bilaterala relationerna, den politiska och ekonomiska utvecklingen i världen, handelsförbindelser inklusive de nu pågående förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och USA (TTIP - Transatlantic Trade and Investment Partnership), klimat- och energipolitik samt andra utrikespolitiska frågor. 
Blir du klokare av detta? 
För inte tala om Syrien som inte nämns alls i programmet. Det kommande(?) kriget ingår naturligtvis i samtalet. Superhemligt under rubriken utrikespolitiska frågor.
Vad är det som gör den lilla pricken på världsaltaret så vansinnigt spännande, att hela den här resande cirkusen frustar av förtjusning att landa på just den?
Nej, jag förstår ingenting.
Jag måste vara dum i huvudet, så jag får bära foliehatt.
STOCKHOLMSTRAFIKEN 
Vännen Mikael ute mitt i "röran", rapporterar, nu på morgonen: 
"Flyter bättre än vanligt enligt alla extra insatta trafikrapporter, man tackar Obama; att du fick många att ställa bilen idag."

1 kommentar:

bgp sa...

President Obama skulle enligt planerna först åka till Moskva för att träffa Putin och sedan till S:t Petersburg för att vara med på G20-mötet. Av känd anledning blev mötet inställt hos Putin. Nu var goda råd dyra. Hela "cirkusen" var igång, flygplan, säkra bilar, helikoptra och flera hundra personers följe. Vad väljer man? Jo en liten "snäll prick" i närheten av S:T Petersburg. Sweden ett snällt land som numerar inte protesterar mot någonting.