torsdag 17 januari 2013

Janne Josefsson drar ner byxorna

Uppdrag Granskning gav sig i onsdags på en helig ko. Spjutspetsen Janne Josefsson synade barnfattigdomen i Sverige. 
Den visade sig vara en uppblåst ballong. Ritsch...så drog han ner byxorna på de tre tongivande barnorganisationerna i landet. 
BRIS, Rädda Barnen och Majblomman, stod där med ändan bar, om man nu får skriva så i dessa pedofiltider.
En annan som lever i en skyddad verkstad, blir naturligtvis förvånad. BRIS med generalsekreteraren, f d programledaren i Uppdrag Granskning (!?), Kattis Ahlström, jämför alltså barnfattigdomen i Sverige med fattigbarnen i Mocambique som letar käk på soptippar. 
Det är lika tokigt som att jag plockade in en bild med glada mätta barn i Lomma som i julas dansade kring den kommunala julgranen. 
Till Kattis heder måste sägas att hon backade ögonblickligen. Hon om någon vet hur f d arbetskamraten Janne Josefssons arbetsmetoder fungerar i TV-rutan.
Några som inte backade alls från sin uppblåsta och totalt felaktiga statistik, var damerna som håller i trådarna för Rädda Barnen och Majblomman. De agerade blindbockar inför den fakta som Josefsson presenterade. 
Barnfattigdomen i Sverige handlar mest om, att inte ha råd med skidor i fjällen eller solstolar på Mallorca. Om man nu vill dra det in absurdum. Några barn som ligger och svälter ihjäl på gatan kunde inte Josefsson hitta. 
Men, jodå, damerna visste minsann utan att ha varit ute i verkligheten. Trist att skåda vuxna människor som gör sig en karriär på en barnfattigdom som inte finns. 
De borde skämmas. 
I kväll får vi skåda spektaklet i SVT:s Debatt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har inte sett programmet men helt ärligt Calle så har du nog inte sett mycket av Sverige utanför Lomma om du tror att det inte finns barnfattigdom i Sverige och att du skriver "Barnfattigdomen i Sverige handlar mest om, att inte ha råd med skidor i fjällen eller solstolar på Mallorca." gör mig djupt besviken på dig. Nu mister du en läsare.

Anonym sa...

Jag håller med Calle. Givetvis finns det fattigdom i familjer runtom men det är ju knappast så dystert så att barn skulle gå utan skor och ej få mat i magen, inte med Sveriges sociala system...

Anonym sa...

Ack ni blinda som ser vad ni vill se. I vårt förträffliga land finns barn som kommer utsvultna till skolan på måndagen, som har alldeles för tunna kläder,för små kläder, som uteblir från utflykter där egen matsäck ska medtagas. Men som sagt, man ser det man vill se.