måndag 23 januari 2012

Burken som räddade korven i Sverige


Det här är Torsten. Honom känner hela Småland igen. Journalisten som alltid var först med både små som stora nyheter.
Nu upptäckte vännen Torsten, att jag vid ett tidigare tillfälle lagt in klassikern, en burk Bullens Pilsnerkorv i min banner.
Direktrapport från Torsten i solstolen i Thailand:
”Glad att du har med Bullens pilsnerkorv. Begreppet har sin
grund i min hemort Alvesta. Där brast hygienen på slakteriet KLS 1952, kött som slängdes in kylskåpen under livsmedelsstrejken var skämt när korvtillverkningen återupptogs, varpå en paratyfusepidemi drog över landet och skördade dödsoffer. Alla från Alvesta riskerade stryk och Alvestakorven var dödsdömt som varumärke. Dramatenskådisen Erik Bullen Berglund ställde mot betalning upp och medverkade i namnbytet, lite historia.”
Tack Torsten.

(texten fortsätter efter bilden)

Året var 1953. Den svenska korven låg döende. 
Vem ville käka korv när man kunde dö? 
Något måste göras för att rädda korven.
En av dåtidens hetaste skådespelare (103 filmer)var just Erik Bullen Berglund.
Nu var inte han vem som helst: utbildad kock på Le Chapon Fin i Bordeaux och Claridges Hôtel i Paris. 

Under 1930-talet gav han också ut en rad populära kokböcker.
Fortfarande bläddrar dagens kändiskockar i Bullens klassiska kokbok. Det är något av husmanskostens bibel.
Erik Bullen Berglund (1887-1963) lånade som Torsten berättade om, ut sitt ansikte på burken. Resten är korvhistoria. 

Den svenska korven räddad. 
Tack för det. 
God är den också.
Konstnären Göran Tull blev så till sig att han målade burken i olja och kallade konstverket för ”Deformerad burk”. (texten fortsätter efter bilden)


RECEPT
Bullens klassiker.
För 1 portion
1 knäckebröd
1 Bullens Pilsnerkorv
Senap (favoritsorten)
1 lagerblad
Några korn kryddpeppar
1 glas öl
Lägg korven i en kastrull med vatten (helst i spadet). Värm några minuter tillsammans med lagerbladet och kryddpepparkornen. Koka inte. Lägg korven på ett knäckebröd och bred på med senap. Håll upp ett glas kall öl och njut.

1 kommentar:

Lennart Hallberg sa...

Det låter så läckert.Och det var årtionden sedan jag käkade Bullens.Tack för påminnelsen.Ska återgå till min ungdoms matr(ö)tter.Där var "lyxmiddagen" just Bullens pilsnerkorv.Och en kall mellanöl.