måndag 17 maj 2010

Grattis på nationaldagen! Julklappen som kostar Norge hundratals miljoner.

I dag är Norge upp och ner. Det är den syttende mai, nasjonaldag. Inte ens OS-guld slår ut den här dagen i vårt broderland som vi älskar att häckla.
Lämpligen kan Bloggen då avslöja en storstilad julklapp från Ryssland: ett gammalt vrak, ett ryskt krigsfartyg som strandade på självaste julafton i Söröya, Nordnorge 1994.
Ryssarna bogserade Murmansk, från just Murmansk. Det skulle till Bombay, Indien, för att skrotas. Det slutade med att skrothögen slet sig och strandade i Sörverfjorden, Söröya.
-Varsågoda, här får ni en julklapp, sa ryssarna till norrmännen och dumpade sitt krigsfartyg.


Min granne Peter hemma i Lomma har som jag tidigare skrivit om varit vid Ishavet och fiskat. Han kom hem, inte bara andfådd av all fisk, utan även efter upptäckten av vraket, krigsfartyget Murmansk. Jo, det är Peters bilder ni kan kika på samt lite trick från min sida.
Jag forskade vidare i saken och fick fram:
I 13 år brydde sig ingen om vraket. 2007 upptäckte man radioaktiva ämnen i krigsfartyget. Mycket talar för att det t o m varit/var/är kärnvapenbestyckat. Vilket, mer eller mindre, bekräftades när myndigheterna drog en slöja över hela härligheten. En varningsskylt sattes upp. Ingen fick närma sig fartyget, varken sjövägen eller från landbacken.

Nu ska rosthögen bort. Redan till hösten byggs en torrdocka och en vågbrytare. 2011 ska det farliga ryska krigsfartyget vara nedmonterat.
-Radioaktiva ämnen? Det hade jag ingen aning om, säger Peter som bodde granne med den livsfarliga skrothögen under sitt fiskeäventyr.
Vad den ryska julklappen kostar att få bort?
Närmare 300 miljoner svenska kronor! Norge står för notan.
Grattis på nasjonaldagen, Norge.

Inga kommentarer: