onsdag 26 maj 2010

Bloggen avslöjar: Legendariskt rockband i Halmstad gör comeback efter 43 år!

Egentligen är det för bra för att vara sant. Nu är det emellertid klart. Halmstads Rolling Stones, Bawlers Inc, gör comeback på Marinfestivalen i laxstaden i slutet av juli.
1967 lade man gitarrerna på hyllan. I stället satsade man på en civil karriär. Gruppen startades med den nya rhythm and blues vågen 1963.
-Vi hade inga körkort utan fick ta traktorn med släp till de första spelningarna, minns Lennart Eriksson som spelade bas i gruppen. Han lämnade en karriär som en blivande konsertpianist och köpte sig en Paul McCartney-bas.
Annars blev det mest Chuck Berry och Rolling Stones för hela slanten. Tidningarna skrev att Bawlers Inc var Halmstads rebeller. Brudarna skrek sig hesa av lycka över sina nya idoler.
-Ja, det var tider det, fortsätter Lennart och ler åt minnet.

Bawlers Inc fick ett snabbt genomslag. Det blev spelningar både på Colorado show på Kiviks Marknad och legendariska Kingsize i Stockholm med band som Tages och Hep Stars, alltså dåtidens berömda rockband.
En dag kom det en fotograf som ville grabbarna skulle hänga i en lyktstolpe. Det resulterade i ett stort och vackert idolporträtt i den omåttligt populära ungdomstidningen Bildjournalen. Jag minns tydligt idolbilden. Jag var både avundsjuk och stolt över min kusin Lennart.


Man kan faktiskt med fog säga att Bawlers Inc var med och startade upp en lysande rockhistoria i Halmstad som sedan skulle toppas med Per Gessle och Gyllene Tider i början av 1980-talet.
1967 var det slut. Bawlers Inc sprack.
Bengt Bengtsson blev gymnasielärare. Oa (Olof) Carlsson, i dag Wettermark, blev advokat med egen byrå, Kusin Vitamin, Lennart Eriksson, skådespelare, skriftställare m m, känd från otaliga Halmstadsrevyer och somriga folklustspel på slottet.
Den enda nykomlingen i dagens uppsättning av Bawlers Inc, är trummisen Niclas Strömberg. Med sina 31 år är han rena rama barnrumpan.
-På Marinfestivalen blir det både gamla och nya låtar. Oa har faktiskt skrivit några nya heta låtar, slutar Lennart Eriksson.
Lycka till säger jag med Honky Tonk Women!


FOTNOT: Bilderna är privata, förutom 1960-tals bilderna som är tagna av fotografen Stig Eldh.

Inga kommentarer: