fredag 9 april 2010

Pollenallergi på elitnivå: Så satte jag rekord i kväveoxid

Här sitter jag och blåser i en märkvärdig apparat. Den mäter kroppens kväveoxid, ett ämne som tidigare förknippats med luftföroreningar. För min egen del blev resultatet förfärande. Jag hade mer än sju gånger för mycket kväveoxid i kroppen än vad som är normalt. Visserligen har jag varit i kraftigt förorenade städer som tex Peking och andats in mäktig skitig luft som fått en miljöpartist att dö på fläcken, men nu handlar det om medicinsk kväveoxid. Det, mina damer och herrar, är något helt annat.
Nu är det så, att jag lirar i högsta elitserien, när det gäller pollenallergi. Våren är för de flesta människor en underbar tid. För oss pollenallergiker är det ett helvete.
Alltid.

Dessa tre amerikanska gubbar äger knivskarpa hjärnor. De fick nämligen dela på Nobelpriset i medicin 1998 för upptäckten att kväveoxid är med och styr blodkärlens muskulatur. Därmed fick världen reda på att kväveoxid inte enbart handlade om luftföroreningar utan även var medicinskt betingat.
Några år in på 2000-talet debuterade så den märkvärdiga apparaten jag numera får blåsa i när jag varje vår vacklar in på lungdivisionens allergiklinik på Universitetssjukhuset i Lund.

Vi som spelar i pollenallergikernas elitserie, plågas inte enbart av rinnande näsor, klåda i ögonen och våldsamma nysattacker, utan drabbas även av astma med enerverande hostattacker som nästan klyver strupen.
Det var därför apparaten nästa slog knut på sig själv när jag blåste för kung och fosterland. I år slog jag t o m ett snyggt pers, som Carolina Klüft alltid sa.
Det blev full fart på både läkare och sjuksköterskor: blodprov, sprutor m m, för att få herr Rockbäck i någorlunda gångbart skick.
Det var inte bättre förr.
Jag får tacka Gubbarna på bilden.


EXPRESSEN OM TIGER WOODS POLLENPROBLEM
Det är fler än jag som har besvär av pollenallergi. Tiger Woods klagar över ögonproblem i samband med sin comeback i US Masters.
Expressen HÄR!


EXKLUSIVT
80-årig MFF:are jagas av Italien!
Bara på min MFF-BLOGG kan du läsa om att Italien jagar Calle Palmér. Han ska fylla 81 år och är hetare än en spis.
http:
//callerockbacksmff.blogspot.com

Inga kommentarer: