måndag 22 mars 2010

Endast på denna BLOGG: Journalistsveriges rankinglista.

Den journalistiska hierarkin ser ut så här:
1. TV 2. Radio. 3. Tidningar.
Nästa steg blir då att dela in TV-jobben. Finast är att jobba på Rapport i TV1. Det är nästan på att likställas med att hamna i adelskalendern. Näst finast är Aktuellt som kör samma nyhetsrace som Rapport, men är likvärdig med radions OBS! Kulturkvarten som numera heter O
bs. Det är också rätt så fint att vara nyhetsjournalist på TV4 Nyheterna, men bara nästan så fint.
Om du mot förmodan jobbar med nyheter på de övriga luddiga kanalerna, är du helt ute. Död som nyhetsjournalist.

Ta en sådan kanon som Lars Adaktusson. Han var lika tung på Aktuellt som Harry Schein var i det svenska kulturlivet.
Lars A gick över till TV8. Det resulterade i en bastant plånbok, men inga tittare. Han platsar inte ens längre på avbytarbänken.
Sveriges Radio var en gång i tiden väldigt, väl
digt fint. Helst borde du vara fil doktor. Lokalradion kom. Journalisterna här räknades omedelbart som ett B-lag. Reklamradion kom. Journalisternas status på lokalradion ökade plötsligt lavinartat. Absolut finast är att jobba med Dagens Eko. Det är som att få en doktorshatt.
Tidningsvärlden är en djungel. Den som jobbar på en morgontidning bär ett gnistrande smycke. Fast inte alla. Helst ska man jobba på flaggskeppet DN. Regiontidningar som Sydsvenskan är mindre finare. Lokaltidningarna räknas in i kategorin plantskola.
Veckopressen är som att jobba med något som inte finns, men som de flesta läser ändå. Märkligast är att jobba på en damtidning med kungakronor. Hänt i Veckan blir då branschens vinterkräksjuka.

Den krympande kvällspressen är en hybrid i sammanhanget. Det är den tuffaste arbetsplatsen. Ytterst få journalister håller måttet som kvällstidningsjournalister.
Det krävs nämligen speciella färdigheter, att randa en nyhet som manglats genom alla instanser tusen gånger. Kvällspressen kommer nämligen ofta sist på en stor nyhet. Därför inträffar det som irrite
rar medarbetarna på Rapport allra mest: kvällspressen avslöjar ofta först de riktigt stora nyheterna.
Bloggvärlden då?
Alla vi 100 000-tals små skribenter som kladdar om allt och inget?
Vi finns inte.

I USA är vi brottarstora.
Snart så i Sverige också.
Håll ut.




VÄLKOMMEN TILL BYN
I dag öppnade Lommas senaste tillskott i matfloran, pizzerian La Mare, alldeles vid fästet till Varvsbron.
Kommunalrådet Anders Berngarn skyndade raskt över torget från kommunalhuset med lite blandad godis. I Lomma är vi artiga.
-En liten gåva och lycka till, sa kommunhövdingen till pizzabagaren Kaplan, sedan spände han spjuveraktigt blicken i mig och sa:
-Bloggaren Rockbäck får man aldrig vara i
fred för.
-Klick, svarade jag.
Mer om pizzan HÄR!

Inga kommentarer: