söndag 7 mars 2010

BLOGGEN AVSLÖJAR: För första gången wallraffas VASALOPPET!


Nu kan det avslöjas. Malin Jansson som bloggen följt i veckan, ställde upp i Vasaloppet för att göra en Günter Wallraff.
Den legendariske tyske journalisten, har blivit berömd för att skapa spännande journalistik genom att helt enkelt klä ut sig, skapa sig en annan identitet.
I det senaste förvandlingsnumret, har han levt förklädd till somalier och färgat sig svart.
Malin Jansson har klätt ut sig till skidåkare. Träningen inför det nio mil långa loppet har varit nödtorftigt, endast två ynka veckor med lika många mil som själva loppet. Det är på tok för litet.
För att göra det hela än mer spännande, födde hon också en liten son i maj förra året. Det skulle egentligen bli ytterligare en veckas träningsdos, men då blev hon sjuk.

Nej, den egentliga orsaken till att Malin bestämde sig för att genomföra projektet, är att hon är sportjournalist på Skånska Dagbladet.
Hon ville helt enkelt skriva om Vasaloppet, men inte på det normala sättet, inhämta information bland journalister som transporteras fram och tillbaka mellan Sälen-Mora i pressbussar.
Malin ville uppleva den makalösa starten mitt i röran bland 16 000 löpare som brakar iväg som en buffelhjord. Malin ville uppleva hur det känns att slita sig uppför den första envisa backen fram till Smågan. Malin ville hemsk gärna svepa en mugg blåbärssoppa i Mångsbodarna. Malin ville inifrån skildra, svetten, stämningen, kommentarerna och den märkliga folkfesten med laggar på fötterna.
Malin Jansson gör alltså en form av undersökande journalistik, helt enkelt wallraffar Vasaloppet.
Både jag och Günter Wallraff blir avundsjuka. Jag vill också wallraffa Vasaloppet, men det hade fått ske med en skoterambulans...
Hur gick det då för Malin?
Det får vi förhoppningsvis läsa om i Skånska Dagbladet, kanske redan i morgon. Om Malin Jansson har kommit i mål, vill säga.
Genomför Malin loppet är det en bragd.
Jag tror banne mig att hon håller på att fixa det. Kolla in här nedanför.

HÄR ÄR MALIN JUST NU:
Kl. 17.16 Malin passerade Hökberg efter 9, 16, 57 timmar. Hon har avverkade över sju (!) mil. Sagolikt. Nu tuffar hon vidare mot Eldris-och sedan MORA!
Jag tror jag drömmer. Detta, mitt herrskapt, ska egentligen vara omöjligt.
HEJA MALIN!
LYSANDE!


PS: Sven "Plex" Pettersson skulle mycket väl kunna uttrycka sig på det viset. Jaså, inte det...DS.

Hur slutade då själva loppet?
Svenska Dagbladet HÄR!
DN HÄR!
Vasaloppet egen hemsida HÄR!
Malin Janssons BLOGG!

Inga kommentarer: