tisdag 16 februari 2010

BULLFEST-BULLFEST: Så här tillverkas Skånes populäraste bulle!

Följ med på en resa i fastlagsbullens eller semlans land-Lomma. Varje år koras Lomma Hembageri till att ha Skånes godaste bulle. Fettisdagen i dag, förvandlas till en fest.
-Rekordet är 7400 sålda. Vi får se hur många det blir denna fettisdag, säger Bagare-Per till mig som årligen säljer ca 80 000 fastlagsbullar eller semlor (kärt barn har många namn).
Jag fanns på plats i degen redan före sex i morse. Hembageriet sjöd av aktivitet. Sex personer sprang fram och tillbaka eller klöv bullar eller smetade på mandelmassa eller spritsade grädde eller tjoade över Charlotte Kallas OS-GULD.
I ett hörn packas beställda bullar in. Posten har beställt 150 stycken medan en privatperson nöjer sig med 60 STYCKEN! Man kan bli matt och mätt för mindre.
Det tog en kvart att göra 240 semlor eller fastlagsbullar, ca 1000 i timmen. Till min förvåning kan jag konstatera att väldigt mycket sker hantverksmässigt. Det är sådant man blir glad över att upptäcka Anno 2010.
Nu kör vi:









HÄR FORTSÄTTER BULLFESTEN!
Sydsvenskan om bullen HÄR!
Svenska Dagbladet HÄR!
DN HÄR!

Inga kommentarer: