fredag 22 januari 2010

Sagan om den lilla pojken och världens snällaste häxa som lärde honom knyta sina skor själv.


Det var en gång en liten gosse som inte kunde knyta sina skor själv. En dag tröttnade han på att det alltid var de vuxna som fick knyta hans skor. Han tog sin kälke (bob) och gav sig ut i väglöst land.
Där bodde Marsanders-Anna som påminde om en häxa, tandlös som hon alltid tuggade på kräm. Förklädet nådde nästan ända ner till kökets trasmatta som den lilla gossens mormor vävt av gammal lump.
Marsanders-Anna var alls ingen häxa med trolska brygder, utan märkt av ett hårt slit i livet. Det var fattigdomens adelsmärke.
Den lilla gossen bestämde sig för at
t gå hem till gumman som alltid var så snäll mot storskogens alla spännande väsen.
Kanske hon kunde lära honom knyta sina skor själv?
För Marsanders-Anna var nämligen världens snällaste häxa. (texten fortsätter efter bilden)

Den lilla pojken kånkade med sin kälke. Det var kallt och mycket snö. Tack och lov hade Conny som var gummans vuxna son, skottat upp stigen fram till den lilla röda stugan utan moderna bekvämligheter.
Marsanders-Anna blev med Conny när hon som ung flicka arbetade som piga. Storbonden våldförde sig på henne. Det var alls inget ovanligt på den tiden. Om detta visste den lilla pojken inge
nting. Det var nog lika så bra det. (texten fortsätter efter bilden)
Marsanders-Anna blev glad när pojken kom in i stugan. Han fick en god kola som man kunde suga länge på. Det kunde behövas, för med liv och lust som en kvällskurs på ABF, började gumman lära ut konsten att knyta sina egna skor.
Under tiden underhöll den lilla pojken henne med småputtriga berättelser.
Marsanders-Anna skrattade så hon kiknade.
-En dag ska jag berätta historier för skogens alla djur, fortsatte han hurtigt och Marsanders-Anna slog sig på knäna och tjöt av skratt. (texten fortsätter efter bilden)

När han kom hem till mormors stuga var han en stolt liten pojke. Äntligen kunde han knyta sina skor själv.
Han kände sig nästan som vuxen.
Den lilla pojken lovade, att en dag skulle han berätta historien om världens snällaste häxa som lärde honom knyta sina skor själv.
Det har han gjort nu.


PS. Barnbarnet sågade sagan. Inget kul. Roligare med Monster jam på TV4 Sport. Suck.Det har sina prövningar att vara farfar.DS.

Inga kommentarer: