tisdag 19 januari 2010

Lommabon som återvände till livet: NU TRÄNAR HAN IGEN!



För en del år sedan bevittnade jag en hjältemodig insats. En rökdykare från brandkåren i Lomma gav sig utan pardon in i en nästan övertänd lägenhet i byn och räddade en handikappad man från att brinna inne.
Rökdykarens namn: Per Nedvall, sedermera skånsk mästare på rullskidor. Han tillhörde också den svenska eliten på redskapet.
Före jul fick jag reda på att denna hjälte drabbats av stroke, inte bara en utan två!
Jag tog kontakt med honom. Det visade sig att Per har tagit sig tillbaka till livet med stormsteg.
Han berättar själv:
-Det började för nästan exakt ett år sedan. Jag var i Grönklitt utanför Orsa och tränade stenhårt inför Vasaloppet som jag kört en gång tidigare.
-Oturligt nog fick jag halsont. Jag åkte helt enkelt på en infektion.

Tro nu inte att detta på något vis stoppade Per. Han fortsatte sin hårdträning, elitidrottsman som han faktiskt var.
När han kom hem från Orsa fick han en djävulsk huvudvärk samt domningar i vänster arm. Det blev akuten.
Man misstänkte hjärtat och lade in honom för observation. Något fel fann man inte, så han fick åka hem.
Per fortsatte, emellertid, sin hårda träning.
En dag svartnade det för ögonen. Turligt nog var han på jobbet som brandman i Lund. I Lomma är han för övrigt också deltidsbrandman.

Kollegan som körde ambulansen tog ett EKG. Det visade att något var fel på hjärtat. Det blev en ny tur till akuten. Inläggning, men åter fann man inget fel. Ögonkliniken sa till slut att han led av ögonmigrän?
I maj månad förra året, när han stod i duschen, domnade plötsligt vänster ben bort. Han fick också svårt att greppa saker och ting. Han kördes ännu en gång till akuten och denna gång fann man felet. Per Nedvall hade åkt på en dubbelstroke. Här kunde livet faktiskt ta slut.
Det gjorde det inte. I somras fick han och Anna tvillingar.
Nu tränar han åter. Per har nämligen en alldeles speciell stenhård vilja. Målet är att kunna börja rökdyka igen.
Hur det gick med Vasaloppet 2009?
Jo, det genomförde Per. Inte nog med det. Han passade också på att bli halländsk mästare på vanliga skidor. Han slog tvåan med tio minuter!?
Fast under rådande omständigheter, var det kanske inte världens bästa beslut, alltså att köra dessa båda stenhårda tävlingar.
Men så har Per Nedvall också att brås på. Pappan Bengt som gick bort i slutet av 1990-talet var på sin tid stjärna i handboll.




För övrigt läser jag i Sydsvenskan att blåögda svenskar åkt dit igen. Någon figur startade en grupp på facebook om insamling till offren på Haiti. Man skulle skänka två spänn per medlem. 208 000 gick på bluffen. Hittills, vill säga.
BLÅSTA!
Hur kan man vara sååååå...naiv.
Segraren rodde hem närmare en halv mille. Hittills.
Det lidande folket på Haiti fick 0 kronor.
Grattis tomskallar.
Sydsvenskan HÄR!

1 kommentar:

FredrikBlomberg sa...

Det där med facebookgruppen har du nog missuppfattat calle. Pengarna existerar inte. Genom att gå med i gruppen skänker man inga pengar, man blir bara en medlem i gruppen. Ett musklick, inget mer. Det är alltså ingen som har gått plus på det här.

Tack annars för att du hjälper en exilare hålla koll på vad som händer i lomma.