lördag 30 januari 2010

BLOGGEN AVSLÖJAR: Den skakande historien om babyn Petr Eisler som mördades av nazisterna i Auschwitz!

Jag har förmodligen skrivit lika många texter som det bor människor i Lomma Kommun (över 21 000). Knappast någon har berört mig så illa som den jag nu ska servera, nämligen texten om Petr Eisler och hans lilla väska som han kånkade på när han kom med en transport till Auschwitz.
För några dagar sedan publicerade jag en efterlysning här på bloggen:
Fanns det någon som kände till Auschwitzväskorna som jag fotograferade vid ett besök på nazisternas dödsfabrik?
De anonyma väskorna ligger i dag i travar till allmän beskådan i glasmontrar.

Rätt snart fick jag ett mail, ett spår. Jag grävde vidare. Petr Eisler visade sig vara knappt mer än en baby.
Peter föddes i Prag, Tjeckoslovakien, den 20 mars 1942. Hans födelseår står också på den lilla resväskan-se bild-ditmålat med vit färg.
Familjen grips sommaren den 16 juli 1942 och förs till Theresienstadt, ett läger i Tjeckoslovakien. Petr är endast några månader gammal. Jag utgår ifrån att han får bo tillsammans med sin mamma i de speciella kvinnobarackerna.

I Theresienstadt levde judarna under eländiga förhållanden. Vissa delar av ghettot putsas upp för att bli uppvisningsläger inför den internationella opinionen.
Den 18 maj 1944 kommer så Petr Eisler efter en helvetesresa i en boskapsvagn tillsammans med sin mamma, kanske också övriga familjemedlemmar, till dödsfabriken.
Petr Eisler ingår i den slutgiltiga lösningen av judeutrotningen: alla ska dö.
I Auschwitz slutar det med att 232 000 barn och ungdomar kallblodigt avrättas.
Det hade nämligen Hitler bestämt. Himmler och hans anhang finner på lösningen som heter Cyklon B, giftgas.
Jag har varit i denna dödens bunker, där babyn Petr Eisler gasades till döds. Gaskammaren nästan gul i sitt otäcka sken av unken död och skriken fastnaglade i väggarna. Det var alltså här inne som babyn Petr Eisler mötte en kvalfylld död i sin mammas famn.
Jag mår dåligt. Det är så makabert att tårarna inte räcker till.
Nu vill jag veta mer om familjen Eisler som var bosatta i Prag.
Vet du något? Hör i så fall av dig till mig.


FOTNOT: Det lilla barnet på vinjettbilden är en illustration, en markering för att förtydliga det fruktansvärda att tyskarna även dog livet av tusentals babys.
KÄLLOR: Memorial and museum Auschxitz-Birkenau, United States holocaust memorial museum, Yad Vashem and “The central database of shoah victims` names”, samt ett speciellt tack till Texas Rose som har bett om att få vara anonym.

Inga kommentarer: