fredag 4 december 2009

NYHET: JULKLAPPEN som varje år kommer att rädda 10 000-tals människoliv

Årets julklapp är spikmatta. Nästa år blir det Pradaxa-supermedicinen för att förebygga stroke vid förmaksflimmer.
För att ge perspektiv på det hela:
Det har dött 16 personer i Sverige av svininfluensan. Förra året dog 107 personer av medicinen waran. Grovt räknat rör det sig om 30 000 människor i hela världen som varje år dör av medicinen.
-Waran är den farligaste medicinen vi har, bekräftar också läkemedelsverkets expert, Bo Bergman, för mig.


I augusti avslöjade jag här på BLOGGEN, att det tyska läkemedelsföretaget, Boehringer-Ingelheim, tagit fram ett nytt preparat, Pradaxa, som ska ersätta det uråldriga och livsfarliga blodförtunnande medlet, waran, som dessutom består av råttgift. Först 14 dagar senare fick nyheten genomslag, då Rapport körde ut den, men så är det också över 60 mil mellan Lomma-Stockholm.
Nu kan jag avslöja nästa viktiga etapp för medicinen:
Nästa års julklapp för 100 000-150 000 svenskar som lider av förmaksflimmer, blir Pradaxa. Waranen kan kastas i soptunnan.
-Det här är en stor och viktig medicinsk nyhet som vi kommer att gå ut på bred front med. Den som lider av förmaksflimmer kommer att ta en kapsel med 220 milligram om dagen, eller så delas den upp till en på morgonen samt en kapsel på kvällen på 110 milligram var, bekräftar Bo Bergman på Läkemedelsverket för mig.

Det innebär också en stor omställning för landets vårdcentraler. I dag är de nedlusade med patienter, som flera gånger om året måste ta blodprov för att ligga rätt med det s k PK-värdet. Jag själv tog 35 (!) sådana blodprover 2008.
Både Bo Bergman och professor Lars Wallentin som varit involverad i att ta fram Pradaxa för den tyska läkemedelsjätten, bekräftar också att om ca ett år ska medlet finnas på marknaden.
I slutändan räddas 10 000-tals människoliv varje år. Företaget själv kommer att tjäna miljarder på medicinen.
Det här är en av de viktigaste nyheter jag plockat fram i mitt journalistliv. Snacka om att jag längtar efter nästa års julklapp.

Källor: Läkemedelsverket, Boehringer-Ingelheim, förmaksflimmer.com, Dagens Apotek mfl


RING-RING!
Regeringen vaknar (kanske).
Läser i DN att regeringen börjar vakna. Ett nytt lagförslag är på gång som ska skydda svårt sjuka från att tvingas jobba. Bödelyxan har Försäkringskassan tvingats hålla i. Det är bedrövlig dålig. Uselt hanterat av regeringen.
Hela gänget med Fredrik Reinfeld i spetsen borde skämmas. Tyvärr är Mona Sahlin inget alternativ.
Vad gör Sverige folk åt saken? Mona Sahlin som ska skrika högt, är alldeles tyst.
Läs DN om saken HÄR!
Sydsvenskan HÄR!
Svenska Dagbladet toppar inte med nyheten. Begripligt. Vem vill lägga någon i topp som skött sig dåligt, när man dessutom är ett fan? Då mår man bäst av att gå vidare i livet med hatten neddragen över både öron och ögon. Svenska Dagbladet HÄR!
Vi fortsätter vår vandring i Lomma, by the sea.
Något jag funderat över är hur alla med båtliv dumpar, ja ni vet säkert vad jag menar, alltså skiten. Alla gör vi detta helt naturliga nästan dagligen.
Sydsvenskan har undersökt saken. I framtiden kommer det att gå bra att dumpa skiten i hamnen under ordnade former.
Tänk att det måste gå 2009 år innan vi nådde ändstationen. Sydsvenskan HÄR!

1 kommentar:

Anonym sa...

ja det var en bra nyhet i allt elände,har en granne 90 år som är mörkblå av all varan han äter,skinnet är så skört att jag fick lägga om armen häromkvällen
då han gått emot en dörrkarm och fläkt upp en stor bit.all heder åt forskare som kämpar med att ta fram bättre medicin.