tisdag 17 november 2009

Men, Herre min je... vad är det Jerry står och drar i Lomma?

Jag släntrar som en annan John Wayne genom byn. Hästlös känner jag mig höstruggig som en skräckfilm. Alldeles vid det nya vårdboendet som äldre-och folkhälsominister Maria Larsson invigde i maj, ser jag en man stå och dra i ett rep som går ner i ett hål i vändzonens asfalt. Brunnsluckan ligger bredvid.
Jag vet inte varför, men jag kommer att tänka på Alfred Hitchcocks första långfilm i färg från 1948, ”Repet”. Det är en filmklassiker som utspelar sig i ett och samma rum samt med extremt långa tagningar.

James Steward spelar en lärare som lär ut konsten att mörda, en skrämmande mordhistoria.
En sak är då säker. Det jag ser, kan inte handla om något raffinerat mord. Det är definitivt inte James Steward som står och drar i repet. Mannen på bilden sliter hårt, samtidigt som han kommunicerar med någon i en mobiltelefon. Han ser ut att behöva hjälp.

När jag uträttat mina enkla bestyr i byn, vandrade jag hemåt i sakta mak. När jag så passerar Handelsbankens nya lokal, vid Centrumtorget, ser jag samma man stå och slita och dra, fast nu med en kabel. Hålet ser exakt likadant ut som det andra hålet, ca 175 meter åt sydväst till.
Jerry heter han som har det jobbigt värre. I hålet sitter Peter. De jobbar med att dra en s k signalkabel genom ett rör mellan de båda hålen. Fast det kärvar, kabelhelvetet har fastnat i röret.
Jerry drar och sliter, än i den ena tampen, rusch till den andra tampen vid äldreboendet och tillbaka igen. Kampen är som när John Wayne klev in i bilden, ojämn.

Jag vet inte hur det slutade. Det blev i alla fall en bild av hur man även bygger upp Lomma underjordiskt, en annorlunda ögonblicksbild av ett samhälle under utveckling.
Jag knallar hem, nynnande på ”Whatever Will Be, Will Be” som Doris Day 1956 fick en hit med från filmen, ”Mannen som visste för mycket”, en annan av Hitchcocks filmer.
Så kan en dag också sluta.
”Qué Será, Será...”




KARAMELLBURKEN
Siamesiska tvillingar separerade. Sydsvenskan HÄR!
Lokala Lommanews. Sydsvenskan HÄR!
Svenska Dagbladet om Pirate Bay HÄR!
DN om att Lars-Ingvar Ljungman (m) i Vellinge får bita i det sura äpplet HÄR!

Inga kommentarer: