måndag 19 oktober 2009

Vad är sant och inte sant i Barack Obamas berömda memoarer?


Titta noga på orden jag lagt svart under i Barack Obamas berömda memoarbok:
FÖRÄNDRAT MITT LIV, står det.
Amerikas blivande president får ett telefonsamtal. Det är systern Aluma som ringer. Hon berättar att deras bror David omkommit i en motorcykelolycka. Aluma och Barack har aldrig träffats. Telefonsamtalet blir avgörande för hans framtid. Utan samtalet kanske Barack Obama inte hade blivit världens mäktigaste man.
När systern i fredags var gäst hos den fantastiske programledaren Skavlan, mindes hon inte samtalet som i boken nogsamt redovisas på sidorna 155 och 156 i boken ”Min far hade en dröm”.
Aluma Barack som var pratsam under Skavlans intervju, visade plötsligt upp en blank minnesbank. Hon hade inget minne alls av det viktiga samtalet med sin bror.

Är jag ensam om i världen, att tycka detta är egendomligt?
Obamas syster som för övrigt visar upp ett fenomenalt minne i programmet, minns plötsligt ingenting av detta telefonsamtal, där hon gråtande berättar om broderns död.
Är det jag som är knäpp?
Jag kan inte hjälpa det, men frågan poppar upp.
Vad är sant och inte sant i Barack Obamas memoarer?
Jag vet inte, för jag är en pytteliten flugskit i det stora hela, men jag äger mitt eget liv-tack världen-och har all rätt att få reagera.
Själv skulle jag aldrig glömma ett telefonsamtal till en syster, där jag berättar om att vår bror dött i en motorcykelolycka. Den saken är tämligen glasklar.
När jag testar funderingen på Skavlans redaktion, får jag hum-hum, till svar.
När jag testar funderingarna på min normala omgivning, är svaret givet:
-Du har en poäng där.

Inga kommentarer: