lördag 24 oktober 2009

The Magic of Pangasius-fisken som är en tickande miljöbomb!


Egentligen borde jag skriva om Expressens avslöjande om Jan Guillous sammankoppling med KGB. Jag ber om att få återkomma till det.
I stället väljer jag att gå vidare med mitt eget avslöjande om poppisfisken pangasius, som höll på att kväva Eva i Lomma till döds.
Chef för allergimottagningen på Lunds Universitet, Sonja Werner, är Evas läkare. Hon var alltså med när Eva på eget bevåg kom till kliniken med en pangasius för testas.
-Det blev utslag. Det här är något alldeles nytt för oss. Vi testar normalt mot torsk som är fiskens motsvarighet till björk, säger Sonja Werner.
Torsktestet klarade Eva, men alltså inte pangasius, fisk som fisk, kan man tycka.

Men så är det inte. Jag har nu dammsugit världen via Internet på kunskap om det här.
Klart är att jag är först i Sverige, med att skriva om att fisken pangasius kan framkalla besvärliga allergiska reaktioner, rent utav livsfarliga. Eva trodde hon skulle dö.
-Det finns ingen vetenskap framtagen. Det är alldeles nytt, men det är helt klart ett uttryck för ett miljöproblem, fortsätter Sonja Werner.


Fisken drivs fram i ett rasande tempo i fiskodlingar i Asien, främst Vietnam. Det spurtas in både kvinnliga hormoner och andra för oss okända ämnen. Det handlar om pengar.
Allt fler risbönder i Mekongdeltat går över till att odla pangasius, från 10 000 ton årligen i mitten av 1990-talet till 1,1 miljoner ton 2008.
Västvärlden håller på att översvämmas av fisken. Dessutom är den billig för konsumenterna. Utom på krogen, där den förvandlas till svindyr sjö-och rödtunga.
Man kan också säga att Eva fått betala priset för att vi i Sverige inte får äta torsk längre.
Världsnaturfonden, WWF, går nu också ut på bred front över världen och varnar för fisken. Det handlar alldeles för mycket om hormoner, antibiotika och kemikalier som i sin tur sprider sig till andra vattendrag. Allt blir en enda kretsgång.
Efter mitt samtal med dr Sonja Werner, förstår jag en sak: hon är helt klart orolig över hur det här ska sluta.
Det är jag med, för inte tala om Eva i Lomma som redan fått sin beskärda del av skräckupplevelser med fisken.
OBS: Har du missat det tidigare inlägget om Eva och firren-scrolla en liten bit ner på BLOGGEN.

1 kommentar:

Anonym sa...

Oerhört intressant! Och oerhört bra jubbat!!
/Tobisgrisslan