söndag 25 oktober 2009

Här finns hemligheten om Jan Guillous spionliv som KGB-agent!

I det som var KGB:s enorma huvudkvarter i Moskva, med det förskräckliga Lubjankafängelset, finns även KGB.s väldiga arkiv, nu förvaltat av FSB-se fotnot.
Här finns också allt om Jan Guillou samröre med KGB arkiverat. Där finns hela sanningen om Jan Guillou verkligen var deras handplockade spion. Alltså sovjetisk spion på riktigt och inte någon Lyckoslanten-spion, som han själv vill framställa det.
Det finns bara ett jätteproblem: att få tillgång till arkvimaterialet, helt enkelt ta sig in i detta hermetiskt tillslutna hus.
Har Expressen förmågan?
Reportern Micke Ölander som knäckte storyn och som jag personligen känner mycket väl, vet jag har förmågan att dammsuga minsta lilla lapp i vilket dammigt arkiv som helst.
Nu står han emellertid inför något övermäktigt. Tror jag, är kanske bäst
a att tillägga. För när det gäller den lysande reportern Micke Ölander, finns det aldrig några stängda dörrar.
Om jag vore chef med makt på Expressen, skulle jag omedelbart köpa in Simon Sebag Montefiore. Det är en formidabel författare som grävt upp Josef Stalins liv med rötterna. Och mycket annat i dammiga ryska arkiv.
Montefiore kan alla knep att ta sig in i vilka arkiv som helst i Ryssland, även KGB:s. Han, om någon, skulle fixat det. Jag hade hemskt gärna hakat på Micke Ölander.
Simon Sebag Montefiore hade knäckt sanningen om Jan Guillou, en gång för alla.
Själv är jag grymt besviken på Guillou kontakter med KGB. Det är för jävligt, för att tala klarspråk.
Bilden till höger är den typ av cigaretter som Jan Guillou fick av ryssarna, enligt reportern Arne Lembergs skrivelse till SÄPO.
Vem är då människan Jan Guillou?
Jag vet inte. Jag är lurad. Igen.
Spola hans memoarer.
FOTNOT: FSB, den ryska federationens säkerhetspolis, har tagit över KGB:s uppgifter. FSB finns i KGB:s gamla byggnad Lubjanka i Moskva-se vinjettbilden.


Expressen. Här!
Expressen. HÄR!
Svenska Dagbladet. HÄR!

Inga kommentarer: