torsdag 8 oktober 2009

Boken som garanterat aldrig får ett Nobelpris-Tyskland tog trots allt hem det!



Boken ”Havets vargar” är skriven av Michel Tamelander och Jonas Hård af Segerstad. Den får aldrig i helvetet något Nobelpris. Boken handlar verkligen också om ett sanslöst helvete. Det är jag som i ren illustration kryssat vinjettbilden.
Vargarna som det handlar om är inte vargarna
i Värmland, utan de tyska ubåtarna som under andra världskriget sänkte de allierades handelsfartyg.
Fartyget på bilden är Laconia, brittiskt. Ett av dåtidens största passagerarfartyg som utanför Afrikas kust blev torpederad av U-156.
Mannen till höger gav ordern, Werner Hartenst
ein, heter han. För sent upptäckte han sitt misstag. Fartyget hade ombord 1800 italienska fångar. Italien var allierad med Tyskland. Werner drabbades av ångest och började plocka upp överlevande när fartyget sjönk.


Det slutade med att U-156 överfylldes av nödställda människor: italienska fångar, brittiska soldater, civila, kvinnor och barn, bilderna till vänster och till höger.
Andra tyska ubåtar dök upp och plockade upp folk ur havet. Nu återstod frågan var man skulle göra med alla dessa människor?
Då eskalerar galenskaperna. Det dyker upp ett amerikansk bombplan som bombar Werners ubåt med alla människor ombord.
Werner Hart
enstein ger order om att man måste dyka. Alla människor, kvinnor och barn, rubbet, slängs i havet och, ja, det är, som sagt var, ett helvete på jorden, fast i vattnet.
Det här är en verkligt spännande bok. Författarna ger en ingående skildring om detta ubåtskrig kontra handelsfartyg under andra världskriget.
Jag saknade bilderna i boken. De har jag letat fram och bläddrar upp för er här.
Läs boken. Du får mer än sänkningen av Laconia, en katastrof i mänskliga offer som är värre än Titanic.
Hollywood kommer aldrig att göra en storfilm om Laconia. Det var ju amerikanska bombplan som sänkte hela skiten ner i helvetets bråddjup.
Jag är skakad.


Vi avrundar med ett tips om en ny hemsida som handlar om att ha ont, väldigt ont. Klicka HÄR!
TACK till min son Daniel som tipsade om boken. Han fann den i ett pocketställ på en av landets flygplatser. Jag lånade den, så kan det också gå till.

PRESS-STOP-PRESS-STOP
Nobelpriset i litteratur gick till Herta Müller från Tyskland. Författarna till "Havets Vargar" fanns inte ens med på banan. Jag tippade rätt! Även landet, kan man kanske få det till...

1 kommentar:

Anonym sa...

Lite svårt att förstå vad du egentligen tyckte om "Havets Vargar". Det verkar på bilden med krysset och rubriken som det är den sämsta bok du läst, men i texten att den var bra?