lördag 10 oktober 2009

Bloggen gick på jakt efter burka i Malmö

Låt mig genast slå fast:
burka i Malmö är lika sällsynt som om du skulle springa på en indian med fjäderskrud på Stortorget i parkernas stad.

Det började med att centerpartisterna och riksdagsmännen Staffan Danielsson, Linköping och Lennart Pettersson från Svalöv, i veckan trumpetade ut att de vill förbjuda burka eller niqab.
Hur vanligt är det då att muslimska kvinnor i Sverige lallar omkring i en burka eller niqab? Är det en myt? Hör burka hemma endast i Kabul?
Frågorna är många för en vanlig svenne.

För att ta reda på fakta utrustade jag mig med vännen Lasse, durkdriven kriminalpolis med många års erfarenhet av både buset i Malmö och Rosengård. Han var faktiskt med när stöket började under 1970-talet, tidsmässigt serveras de ansvariga rakblad i matskålen.
-Politikerna somnade in redan då, säger han i dag och skramlar med skålen.
Malmö har över 40 000 muslimer, mest i Sverige. Där borde vi kunna träda upp brudar med burka på radband.

Vi gick ut stenhårt. Vi for till muslimernas Rosengård. Jag fick mig till livs några tuffa polistag i Malmö: i korsningen Bergsgatan/Amiralsgatan brottade han ner en rattfyllerist en gång i tiden. Trafikkaos. På Kristianstadsgatan jagade han en inbrottstjuv med godset i famnen. Honom fick han släpa fram ur gömslet i en lägenhet.
-Skit också, kved tjuven.
I Jesusparken, av alla ställen innan vi landar i Sveriges Mecka Rosengård, blev det handgemäng. Hårdingen tryckte en glödande cigarett i halsen på Lasse.
-Det gjorde jävligt ont, säger Lasse, när vi passerar ännu ett korvstånd som bytt skepnad och serverar falafel.

Det small-BOM-BANG-och hårdingen hade fått lära känna Lasse lite närmare, om Herrskapet förstår vad jag menar.
Vi for runt i Malmö i fyra timmar. Vi letade och letade och sedan letade vi igen, fram och tillbaka genom parkernas stad. Under hela tiden serverades jag verklighetens deckarstories av Lasse. Visst såg vi många muslimska kvinnor med sjalar osv men ingen med täckt ansiktet, alltså inte ens en niqab.
Jag tror dessa riksdagsmän från centerpartiet gått på en myt. Burkamodet tycks vara koncentrerat till i första hand i Kabul, Afghanistan.
Buttricks på Skomakaregatan har fler indianfjädrar än vad Rosengård och Malmö i övrigt har burka. För vi kammade noll. Vi såg inte en enda burka eller niqab.
Lasse och jag avrundade med att åka ut till Swedbank Stadion och äta paprika fylld med köttfärs. Det var gott.
Paprikan kom från Ungern när jag var ung. Det fick min mormor aldrig smaka, paprika, alltså.
Bara så, en liten tankenöt att knäcka i helgen.


PRESS-STOP-PRESS-STOP
En man och en kvinna skjutna i huvudet på Rosengård. Länken till Sydsvenskan. HÄR!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej
Tråkigt av dig att du skojar om burka för det är knappast ett uttryck för mode i Kabul. Jag blir ledsen och upprörd när jag ser kvinnor i detta plagg på våra gator i Malmö.Det är kvinnoförtryck i allra högsta grad att gömma kvinnor i ett tygfängelse. År 2000 finns det bland våra inflyttade systrar de som inte får lämna sitt bostadsområde ( Hermodsdal) och ta sig till nästa område( Nydala).Hur många sitter inspärrade i lägenheter medan mannen är ute i samhället och fluktar på svenska flickor? Jag blir så förbannad när jag ser en kvinna i burka och mannen går ett steg framför.(svep gärna in den mannen också i tygstycken så jag slipper att se den kvinnoförtryckaren)
vänligen, Eva-Marie

Ulrika´s blogg sa...

Mycket bra svarat. Vi har varit på IKEA några gånger och sett "kvinnor i burka" , det vi mest blev förvånade över var att en av kvinnorna satte sig bakom ratten på en bil och körde där ifrån. Vår kommentar: undrar vad polisen hade sagt om vi åkte omkring i "rånarluvor".
p.s. då hade vi sluppit bli identifierade i fartkamerorna

Kram från Ulrika (grannen)