onsdag 16 september 2009

VARNING: Sträckläsning!


Mannen på bilden till höger heter Peter Øvig Knudsen, dansk och 47 år gammal. Han är journalist och författare.
Den 5 april recenserade jag hans första bok om ”Blekingegadeligan 1.Den danska cellen”.
Ni som missade recensionen kan scrolla ner. Klicka er sedan fram till april i år. Den boken är ett riktigt journalistiskt grävjobb, ett påbörjat mästerverk.
Nu i september kommer del 2 ut, ”Blekingegadeligan 2.Den hårda kärnan”, på samma förlag Karneval.
Här slutför Knudsen sitt stora mästerverk, för det är det. Man får gå tillbaka till Watergate-avslöjandet på 1970-talet för att finna dess like.
Här får vi i detalj följa hela upplägget av den planerade kidnappningen av Jörn Rausing i Lund. Bara detta är en gigantisk rysare.
Här får vi ett närgånget porträtt av den polskfödde juden Shlomo Zabludowicz som räddades från utrotningslägret i Auschwitz

Döende kom Shlomo Zabludowicz till Sverige med Folke Bernadottes vita bussar. Började arbeta på vapenfabriken Tampella i Tammerfors. Och det slutar med att han lär sig sju språk och bygger upp hela Israels vapenindustri. Från grunden! Ja, herre jävlar, säger jag med emfas.
Knudsen kryper under huden och skildrar Danmarks största rånliga någonsin. I detaljer som saknar motstycke. Jag blir nästan på helt utmattad av som Politiken skriver, ”En djävulsk dokumentär”.
Nej, jag har aldrig läst något liknande.
Jag tar av mig hatten för Knudsen.
Vi får en rejäl dos spännande dansk och internationell samtidshistoria som saknar motstycke.
Senare i höst går denna otroliga historia upp som dokumentär på bio. Och även att visas i SVT som är medfinansiär till den aktuella dokumentären.
Skynda er och läs!
Ni kommer ändå inte undan. Överfallet kommer i höst från alla håll med start NU. På bokmässan i Göteborg den 24 september upptrappning. Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg klämmer nämligen Knudsen själv på pulsen då.
Ja, sedan är det kört.
Njut av resan.
FOTNOT: Erkänner. Vet inte hur jag ska få till ett dansk Ö. Det ska alltså vara Peter och så det där danska...ursäkta mig. Jag ber så mycket om förlåtelse, Knudsen.
MEN, så ringer Jürgen i Torsby och så lär han mig hur man gör. Nu, Knudsen, är du med ett Ø.
Heja Torsby!

Ett speciellt TACK vill jag rikta till bokförlaget KARNEVAL. Utan er hade jag förmodligen aldrig fått läsa dessa två makalösa böcker.

Inga kommentarer: