onsdag 23 september 2009

Märkligheter i Lomma: Knockad av danskt tegel!

Hela sommaren har jag sett dessa till bredden lastade långtradare med tegel.
Danskt tegel.
Det kan tyckas helt OK. Det är det givetvis också. Danskarna kallar våra pengar för Kalle Anka-pengar, så varför inte även danskt tegel.
Grejen är den att teglet går till Lomma. Vi får alltså numera t o m importera danskt tegel för att överleva.
Då ska ni veta att Lomma en gång i tiden var något av centrum för tegeltillverkningen i Sverige. Tegelbruken stod som spön i backen och har i dag efterlämnat mängder med lergropar som blivit underbara små fågelsjöar i kommunen.
Redan 1856 kom Kockum, gubben här ovanför, ångande till Lomma och drog igång tegeltillverkning i större skala. Nu var han långt ifrån först. Hanteringen av tillverkningen i byn går att spåra så långt tillbaka i tiden som till 1600-talet.
På 1860-talet kom de första invandringen till Lomma. Det var tyska tegelarbetare som kom för lära lommaborna tillverka riktigt bra tegel.
Undra hur många lommabor som idag vet att de härstammar direkt i rakt nedstigande led till dessa tyska invandrare? Det är säkert inte många som har en aning om sin invandrarbakgrund.
Är det någon som läser och känner någon, hör av er till mig.
Jag tror ni börjar förstå min förvåning i sommar, då jag sett dessa högar med importerad tegel.
Förbannat danskt tegel.
Varför gick det så fel?

1 kommentar:

Anonym sa...

Problemet var nog allt håltegel som gjordes i Sverige och alla frostskador som kom med det... Danskarna har stått på sig med sitt danska massiva tegel...