fredag 25 september 2009

Hjärnstopp av Anka, Mao, rån och naken böna

I Kina putsar och fejar man den store rorsmannen, Mao, inför 60-års firande den 1 oktober av folkrepublikens födelse.
Han är nog den första massmördaren som blir putsad blank och fin.
I Sverige ska TV-geniet Skavlan i kväll putsa och feja Anna Anka inför rekordpublik. Han kanske t o m sjunger Diana för henne.
I Stockholm putsar och fejar polisen alla sina en helikopter, inför nästa rekordstöt. Varför inte börja med att läsa böckerna om ”Blekingegadeligan”? Här kan man få ett och annat uppslag.

Jag försöker putsa och feja min enkla hjärna. Det blir totalstopp. Vännen Björne hör av sig och ryar om att även jag måste skriva om Anna Anka. Det roligaste med henne är just namnet, Anka. Journalister älskar kombinationen, Anna Anka.
Vad ska jag skriva om henne?
Om hon varit gift med en same från Vittangi som hetat Anka i efternamn, hade Anka blivit Vuojasj på samiska, alltså Anna Vuojasj.
Vem hade brytt sig?

Jag lutar mig tillbaka i soffan, bläddrar i ett 63-år gammalt julnummer av klassiska ”Idrottsbladet” från 1946, årsbarn med mig själv. På sidan 42 blir det tvärstopp. Vad skådar mitt norra öga, om inte en naken böna?
1946?
Djupt inne i de småländska skogarna visar hon upp både handstans och gång på händerna som det står skrivit i den snåriga texten.
Det här, gott folk, är sensationella bilder. Ni ska veta att på den tiden rasade hela det fromma Sverige om en dam visade upp den minsta lilla nakna hud norr om anklarna.
Det tog eld i landets prästkappor.
Jag stirrar på bilderna. Den här bönan på lingonröda tuvor, borde Skavlan ha i soffan i kväll.
Anna Anka.
Nej, inte har det gått framåt.
Vad den viga nakna flickan på bilderna här nedanför heter?
Kontorsflickan nr 3.

FOTNOT: Anna Anka i Maos hand, ska ses symboliskt. Den här Gubben, vet vi i dag, gillade skarpt Anna Ankas morgonövningar.

Inga kommentarer: