tisdag 9 juni 2009

Damernas Detektivbyrå som film: EN CIRKUSFÖRESTÄLLNING!


Jag har nu sett premiär avsnittet av Damernas Detektivbyrå på Canal Plus. Alexander McCall Smiths boksvit om den märkliga detektivbyrån i Botswana har erövrat hela världen. Den är översatt till inte mindre än 39 (!) språk.
Alla har vi undantagslöst lärt oss älska privatdeckaren Mma Ramotswe, bilmekanikerna JLB Matekoni och byråns sekreterare Grace Makutsi.
Hur funkade då detektivbyrån som film?
Det är naturligtvis svårt att avgöra efter endast ett avsnitt. Låt oss se samtliga sju innan vi tar fram yxan eller låter den stå kvar i vedboden.
Lite yxblad får trots allt glimma till.
Mma Ramotswe spelas av den amerikanska skådespelerskan Jill Scott. Är hon då Mma Ramotswe? Ja, nästan men Lucian Msamati som spelar den bekymrade mekanikern, känns faktiskt mer rätt. Anika Noni Rose, från bla Dreamgirls, som gör sekreteraren är väldigt överdriven och borde gasa ner.
Bilderna från Botswana vackra men något klichéartade. Det känns nästan mellan varven som en vacker cirkusföreställning.
Hur som helst är det kul att titta på. Första delen följer också boken tämligen väl, men jag tror att en förutsättning att gilla serien är att man läst böckerna.
Jag ska koppla in vännen Leif på fallet. Han är en riktig cineast och har inte läst böckerna, så han är helt ren i skallen. Det blir intressant att höra hans reaktion över seriesviten Damernas Detektivbyrå.
En sak till:
Varför har man bytt ut Mma Ramotswe älskade rooibos-te mot något man kallar bush-te?
BU!

1 kommentar:

Anonym sa...

Okunnighet gör det alltid lättare att uttala sig. Rooibus te kallas bushte i Sydafrika och Botswana!
Hade du bott i Botwana flera år som jag hade du inte heller uttalat dig så enfaldigt om skådespelarinsatserna.