fredag 29 maj 2009

Här sitter jag mitt i det skånska smuggel paradiset!


Längst den skånska kusten finns otaliga små fiskelägen med en väl skyddad hamnbassäng. För en besökare är miljön pittoresk.
Många av dessa har genom alla år varit sprit-och cigarettsmugglarnas paradis. Här har stora partier smugglats i land.
I dag har visserligen varorna bytts ut. Knarket har tagit över. Det är alltså inte enbart via Öresundsbron som dessa partier tas in i landet.
Alla tiders smuggelkung, den f. d. finska landslagspelaren i fotboll, Algoth Niska (1888-1954), höll på sin tid mest till i Stockholms skärgård och smugglade in 10 000-tals liter 96 procentig sprit.
Glöm inte att i de små skånska fiskelägena, flängde-och flänger?- också tullarna som skållade råttor i jakten på smugglare.


En av dessa för oss okända smuggelkungar var malmöbon Ernst Andersson. Han var väl bevandrad i dessa små skånska fiskelägen.
Där jag sitter på vinjettbilden kan Ernst mycket väl ha börjat sin karriär som smugglare.
Ernst Andersson blev till slut väldigt avancerad inom gebitet. I januari 1937 avslöjades ångfartyget Axel med 55 000 liter sprit ombord. Fartyget kom från Rotterdam, Holland.
I Narvik skulle omlastning ske till malmvagnar för vidare transport till Kiruna.
Ernst Andersson misstänktes vara arkitekten bakom detta jättelika smugglingsförsök.
Något mer om smugglaren Ernst Andersson vet jag inte. Om du som läser detta har något att berätta om hans öde och äventyr. Hör i så fall av dig till mig. Du har mitt öra, maila: callerockback@rocketmail.com

Inga kommentarer: