onsdag 27 maj 2009

Expressen groda i look-alike träsket


Dubbelgångare eller look-alike, som det numera heter?
De flesta av oss har någon i världen som påminner eller på ett förbluffande sätt ser ut som vi själva.
Kändisarnas dubbelgångare kan t o m få en stjärnstatus. Elvis Presley har lika många kopior som det finns maskrosor i gräsmattan.
Den senaste världsberömda look-alike är Ilam Anas, pressfotograf på en tidning i Jakarta, Indonesien. Hans porträttlikhet med Amerikas president Barack Obama är slående.
Den senaste nationella berömdheten i Sverige är Wanja Lundby-Wedins kopia som t o m intervjuades i Expressen som äkta vara. Det gick åt helvete. Chefredaktör Thomas Mattssons dagar fylls nu med avbön på avbön. Den unga reportern får söka sig en framtid i arkivet.

Expressen/GT7KVP:s reporter Micke Ölander som grävt fram hela storyn med Wanja och förbundsägda Riva del Sole i Italien rasar. Hela hans lysande gräv känns raserat.
Jag vet att Micke är fly förbannad. Jag lärde känna honom redan i början av 1980-talet. Han var en ung, vetgirig och ambitiös reporter. Redan då bet han sig fast vid köttstycket som en utsvulten tiger.
Nu hade han en riktigt stor fisk på kroken, LO-basen Wanja Lundby-Wedin. Då inträffar det omöjliga-en kopia dyker upp på scenen.
Känner jag Micke rätt och han väl hämtat sig efter smällen, kommer det mera. Det var verkligen inte hans fel att det dök upp en dubbelgångare och en amatör till reporter som fördärvade matchen.
Jag ryser om någon reporter går på niten och intervjuar Ilam Anas som Barack Obama.
På allvar!

Inga kommentarer: