söndag 5 april 2009

Svärmodersdrömmen som blev nordens värsta terrorist!


Den rågblonda gymnasieynglingen på vinjettbilden, dansken Holger Jensen, formas under 1960-talet av maoisten Gotfred Appel och hans sambo Ulla Hauton (nr ett och två fr. v. på inläggningsbilden) till en besinningslös terrorist.
Det internationella kontaktnätet med alla terrorgrupper är gediget. Holger är ständigt på resande fot för diverse ytterst hemliga uppdrag för den militanta palestinska organisationen PFLP.
ÄPPLEN
I umgängeskretsen finns hela den livsfarliga terrorbuketten som Schakalen (nr. fem fr.v på bilden), PFLP:s kvinnliga gerillasoldat Leila Khaled (sist på inläggningsbilden i vinjetten). Man skulle också kunna lägga till Svarta September, Baader Meinhof osv.
Dansken Gotfred Appels lärjungar kallas för Äpplen.
I början av 1970-talet börjar äpplena med Holger som skarp hjärna med mycket välplanerade rån, kidnappningar och utpressningar. Några spår lämnar de aldrig efter sig.
Holger Jensen själv har utåt sett ett klanderfritt liv. Han är en elegant och vältränad man med stort kvinnotycke. Holger arbetar också som omtyckt och orädd brandman på Gentofte brandkår.
TILL GUD
Den danska hemliga polisen är gruppen på spåret men de är skickliga. Alla miljoner överförs till den palestinska terrororganisationen, PFLP. Själva lever de på s k portugisisk levnadsnivå, absolut inget överdåd. Närmast fattigt.
Köpenhamns kriminella värld står helt frågande. Ingen vet någonting.
1980 dör emellertid Holger Jensen i en bilolycka utanför Bilka nordväst om Århus. Mannen som den danska underrättelsetjänsten betecknar som nordens farligaste man har som palestinierna uttrycker det:
”Äpplet har gått hem till Gud.”
POLIS SKJUTS
Genast tas brottsorganisationen över av Holgers närmaste man, kompisen Niels Jörgensen (nr tre på vinjetten). Först 1989 när en polis skjuts till döds rullas hela härvan upp.
Den danske journalisten Peter Övig Knudsen har skrivit boken ”Blekingegadeligan”. Det är en fantastisk dokumentation över en kriminell organisation med terrorismen som förtecken. Allt började en gång med att några ungdomar som stod långt ut till vänster på den politiska skalan, formades av en galen maoist.
Boken som Knudsen skrivit är del 1, nästa del kommer till hösten. Jag längtar redan.
Boken är den mest sålda i Danmark någonsin. Den är visserligen snårigt upplagd och skriven, men läs den. Vi behöver nämligen veta allt om den här terrorhanteringen.

Inga kommentarer: