fredag 10 april 2009

Påskens konstrunda på njurmedicinen i Lund!


Jag var på s k 1000-mila service på njurmedicinen, Lunds Universitetssjukhus, i går. Det är inget märkligt med det. Min ömkliga lekamen vårdas mellan varven på ortopeden, kardiologen, kirurgen, neurologen, allergikliniken osv.
Till akuten levereras jag för det mesta i ambulans. Då blir det gräddfil, rakt in i maskineriet. Fast om jag ska vara ärlig sitter jag hellre och väntar i tio timmar med en fis på tvären.
Jag är nämligen en proffspatient som finslipat min väntetid i diverse trista sjukrum. Vi kan ta mitt besök på njurmedicinen som exempel. Här har jag tillbringat mycket tid de senaste 27 åren.
För många år sedan dök det plötsligt upp en glasmonter med ett konstverk som föreställde en sjuksal med både en patient, läkare, sjuksköterskor, besökare och t o m en städerska som knäskurar golvet. Det där sista hör till en svunnen tid.
Många gånger har jag slängt ett getöga på konstverket, men ärligt talat aldrig brytt mig om det.
Nu är det påsk och konstrundorna är det stora slagnumret. Jag bestämde mig för en konstrunda på njurmedicinen, men fastnade omedelbart i glasmontern-se bilden.
Där fanns några pyttesmå lappar med information. Denna märkliga sjuksal var tillverkad av Eva Parad.
I ÄPPLEN!
Det kändes genast som självaste äppelriket i konstrundernas konstrunda på skånska Österlen.

Nu vaknade min journalistiska drive. Hur kan man skapa något så unikt med enbart äpplen?
Efter alla år började ansiktena på människorna där i montern att skrumpna, men ändå. Var det Gravensteiner? Astrakan? Farmors juläpple? Det finns enligt Wikipedia 7500 registrerade äppelsorter.
Vem är Eva Parad? Lever hon i dag.
Jag får till slut kontakt med hennes man Anders som berättar:
” Jo, Eva lever och är 57 år gammal, men ligger på sjukhus. Hon fick nämligen en ny njure i onsdags. Det är hennes syster som är donatorn. Allt har gått bra.”
Jag blir så lycklig. Tack vare sin syster Gitte, 41 år, kommer Eva att få ett nytt friskt liv.
Jag har varit på påskens mest säregna och spännande konstrunda. Jag tror jag tar kontak med Eva.
Hur det slutade får ni veta en annan gång. Då får ni också besked om vilken äppelsort det märkliga konstverket är gjort av.
Glad Påsk!

Inga kommentarer: