tisdag 14 april 2009

NORDSJÖN-helvetet på jorden!


På sin tid sjöng Harry Brandelius (1910-1994):
”...likväl du ger sjöfolket näring, kan du bädda i tången dess grav”
HB:s ”Gamla Nordsjön” blev en slagdänga i både Sverige och Norge. Ingen begrep hur rätt han skulle få.
Männen på bilden i vinjetten är tagen av Henning Lillegård på norska Dagbladet. Dessa åldrande män är i dag mina nya hjältar.
På 1970-talet var de unga, friska och elittränade djuphavsdykare som jobbade i ett svallande och brusande men mest storm rytande Nordsjön. Det var världens farligaste arbetsplats. De var alltså riktiga H-MEN.
Om dessa fantastiska mäns tragiska historia har Christian Catomeris och Oliver Truc skrivit boken ”Dykaren som exploderade”. Dessa män fick betala ett dyrt pris för det norska oljeundret.


Etableringen av oljeborrplattformarna i Nordsjön var helvetet på jorden. För att ge sig ner i mörkret på de enorma djupen krävdes mod utöver det vanliga. Fasorna enorma. Dödligheten bland djuphavsdykarna allt för hög. Skadefrekvensen alldaglig. Normaltillstånd.
Orsaken hette bristfällig säkerhet. I många fall obefintlig. Norska staten och de multinationella oljebolagens jakt på det svarta guldet var många gånger mycket viktigare än ett sketet människoliv. Dessa män på bilden överlevde men fick betala ett högt pris.
Sjukdomsbilden bland de s k pionjärerna ser ut så här:
Glömska, koncentrationsproblem, ledsmärtor, nedsatt lungkapacitet, nedsatt hörsel, balans, PTSD (Post Traumatic Stress Disorder- samma som hos krigsveteraner) osv osv i all oändlighet.

Många orkade inte längre med sina liv utan avslutade det själv-i närmaste vattendrag!
Hur var det nu den gode Harry Brandelius sjöng:
"...kan du bädda i tången dess grav".
Om detta har alltså Christian Catomeris och Oliver Truc skrivit en rasande viktig bok (Norstedts Förlag).
Jag gör själv kopplingar till stenindustrin i Bohuslän. I början av 1970-talet skrev jag mängder med artiklar i tidningen Arbetet om dessa arbetsmiljöproblem.
Även då ljög företagen. Ingen blev sjuk av stendamm, sa man.
Även stenhuggarna dog som flugor. De som överlevde fick många gånger ett helvete.
Läs boken!


Nu behöver du piggas upp. Klicka HÄR. Jag bjuder på en kändisrunda!

Inga kommentarer: