torsdag 16 april 2009

Lommabo räddade livet: HÄNGDE FRÅN ALPTOPP I STORTÅN!


I morse när jag som vanligt tog min vovverunda i fagra Lomma hamn, dök plötsligt Knut Ekdahl, 88 år, upp med pigga gåstavar. Knut är en legend i Lomma.
-Jag går sex km fyra dagar i veckan. Det är hur skönt som helst, säger han till mig utan att flåsa det minsta.
Knut Ekdahl tillhör dessa unika människor med en grundkondition som får en annan soffpotatis att skämmas. Det har blivit både klassikern och maratonlopp världen runt. När han var 73 år sprang han sitt sista maratonlopp-i Honolulu!
Den 10 februari 1991 skrev jag en artikel om Knut i saligen insomnade iDAG. Då var det dramatik av högsta kaliber.
Knut Ekdahl skulle förverkliga sin stora dröm, nämligen att bestiga alptoppen Scheffauer-2111 meter över havet-i Österrike.

Dagen började med att man besökte kapellet och kollade in minnestavlorna på klättrare som fallit ner från berget. Det kanske inte var den optimala uppladdningen, men sådan är Knut.
Med på klättringen var också BG. Jo, det är BLOGGENS egen Stigfinnare. Hur som helst så slutade det med att de kom fel och hamnade ute på rollsplitt. Det är små luriga stenar som lätt förvandlas till kullager.
I stället för framåt rullade Knut bakåt mot stupet på 1000 meter. I sista sekunden fick Knut fäste med höger stortå och blev hängande där. I HÖGER STORTÅ!
Knut Ekdahls liv passerade revy. Han fick kramp i magen och tån började ömma. Då kom en tysk klättrare förbi som en räddande ängel, resten är historia.
I dag har Knut fyllt 88 år. Visserligen har han slutat med att hänga med stortån i alptopparna, men är still going strong i allra högsta grad.
Ni börjar förstå varför Knut är favoritgubben bland oss gubbar i Lomma. Han äger nämligen fortfarande den starkaste tån av oss alla.


Här kan ni följa med på en tur på alpens topp. Scheffauer på YouTube. Klicka på länken!
http://www.youtube.com/watch?v=_HTPLY41B_Y

Inga kommentarer: