fredag 20 mars 2009

Vass bok om röran i Irak!

I dag den 20 mars är det sex år sedan USA invaderade Irak.
Det har varit sex år av död och blodbad. Så sent som i förra veckan tog en cyklande självmordsbombara livet av minst 58 människor i Bagdad.



I dag ges också boken ”700 dagar i Bagdad” ut på Ordfronts förlag. Den är skriven av journalisten Laura Macdissi på Sveriges Radio.
I Bagdad jobbar hon för FN. Hon skildrar skarpt sin tid i villervallan. Du får från första parkett som läsare borra ner dig i konfliktens kärnfrågor: Kirkuks status, revideringen av konstitutionen, försoningen med sunniterna, oljan, federalismen samt fördelning av resurser och makt.



Efter 700 dagar såg Laura Macdissi hur allt blev till platt fall. Fiasko.
Paul Bremer. Han blev chef för den amerikanska uppbyggnaden av Irak efter invasionen och gjorde allt fel. Paul Bremer trodde han kunde bygga upp ett nytt USA av det raserade Irak. Landet lider än i denna dag av Paul Bremers tokiga styre.
”FN var en svag aktör i Irak”, skriver Laura Macdissi vidare i sin bok. Irakierna såg FN som en skugga av USA. FN lyckades inte skapa en egen profil


”Kurderna såg FN som ett bihang till Arabförbundet och misstänkte oss för att hysa sympatier för Baathpartiet. (Saddams parti, min anm.).”
Boken är övermåttan intressant för den som vill lära känna den politiska röran i Bagdad och Irak. Det handlar också om maktlystnad. Irakier som flytt landet under Saddam Husseins styre och kommer hem och vill ta över makten osv.
De kulturella motsättningarna är gigantiska. I norr förföljer kurderna Turkmenerna som är en befolkningsgrupp på en halv miljon människor.


Al Qaida försöker skapa sin roll i smeten. De kriminella grupperna som kidnappar sina egna landsmän och kräver enorma lösensummor. Sunniter som spränger shiiter. Shiiter som spränger sunniter. Alla tycks spränga moskéer i luften. Mitt i detta kaos irakier som bekänner sig till de västerländska religionerna och flyr åt alla håll och kanter. Bagdadbor som försöker leva ett normalt liv i ett onormalt land. Helvetet på jorden.

Laura Macdissi bor på hotell Al-Rashid som är s k säkrad zon. Här äter hon middag med ministrar och inte minst Saddams advokater som mördas osv osv.
Jag har läst många böcker om Irak och Bagdad, men aldrig kommit konflikten-de irakiska makthavarna-så nära som i hennes bok.
Den enda invändningen är att boken är kompakt. Kan upplevas som snårigt skriven. Alla arabiska namn gör också att man lätt blir snurrig i huvudet.
Av bara farten får du också hennes kärlekshistoria med Aladdin på köpet. Det ger berättelsen ytterligare en laddad dimension.
Läs ”700 dagar i Bagdad” och du blir lika bekymrad som jag när du får veta att de amerikanska trupperna ska lämna landet 2011. Irakiska armén har precis fått 140 Abramsstridsvagnar från USA.
Världen ryser.

Inga kommentarer: