lördag 21 februari 2009

Calle Rockbäcks BLOGG anmäld till Konsumentverket!

Super bloggaren Blondinbella anklagas för produktplacering. Argsinta debattartiklar rinner in i tidningarna, inte minst från miljöprofeten Maria Wetterstrand. Nu utreder Konsumentverket Blondinbella. Frågan är om hon lägger in smygreklam i sina blogginlägg.
Själv skriver hon så här i sin blogg, blondinbella.blogg.se:
”Det känns som om denna granskning inte skulle skett om jag vore en kille som bloggade och skrev om bilar, klockor eller verktyg fastän dessa prylar skulle kosta mycket mer än vad H&M tröjor eller Make Up Store läppglans som jag bloggar om kostar.”
Det här får mig att tvärnita i livet. Alla ni som läst min tuffa match mot Gunilla Axén, här nedanför har också sett Börje och hans maffiga väghyvel på bild.
Här kan vi tala om en make upp med grusglans.
Är det då smygreklam att jag lagt in Börje med sin väghyvel?
Ja, jag vet ärligt talat inte. I så fall är det väldigt allvarligt för min egen del. Jag är medlem i Svenska Journalistförbundet och sorterar alltså under en yrkesetisk nämnd. Och vad säger Konsumentverket om att jag stoppar in en väghyvel i min blogg? Jag gör till och med en viss produktreklam. Det är en Caterpillar 120 H, köpt av Börje i Miami, Florida, USA. Begagnad. Den skeppades över sönderplockad. Börje skruvade själv samman härligheten.
Varför köper man en begagnad väghyvel i USA?
-Priset. Urvalet i USA är enormt, svarar Börje.
Räkna med att punga ut med vad en begagnad Porsche 996 Carrera 4S Coupe XENON Coupé 2-Dörrar kostar: från en halv miljon upp till några miljoner kronor för en begagnad väghyvel. En ny kostar ca 5 miljoner kvidande svenska kronor.
Ni märker att vi pratar om helt andra priser, än vad några trosor från Hennes & Mauritz kostar. Dessutom kan inte vem som helst köpa sig en väghyvel.
Du måste också kunna hantera denna tunga maskin på 17,5 ton. Ett par trosorna kan däremot de flesta kränga på sig.
Då är vi framme vid pudelns kärna. Måste man kunna klä på sig en väghyvel för att det ska klassas som produktplacering i min BLOGG?
Därför kommer mitt inlägg att anmälas till Konsumentverket för en prövning.
Fotnot 1: Bilderna på Blondinbella här nedanför, har jag lånat från hennes blogg som illustration.
Adress: blondinbella.blogg.se
Fotnot 2: Jag anmälde i kväll, lördagen den 21 februari 2009, själv min blogg till Konsumentverket.

Inga kommentarer: