söndag 11 januari 2009

Vart tog fakiren Kjell Swing vägen?

Senast jag efterlyste fakiren här på bloggen var den 15 juli 2008.

Världsmästaren i spikmatteliggande, fakiren Kjell Swing, gick upp i rök under 1970-talet. Han sopades bort från jordens yta.

Mina efterforskningar blev till en början helt resultatlösa. Säkert är i alla fall, att Kjell Swing på sin tid var en internationellt berömd fakir med hela världen som arbetsfält.

Rekvisitan var krossat glas, läbbiga nålar genom kroppen, eldslukning m m och så låste han in sig i ”Helvetets kabinett”.

Jag efterlyste hjälp i mitt sökande. Många har hört av sig, t o m en man från Helsingfors, Finland.

Olika teorier har förts fram.

En teori säger att fakiren Kjell Swing, dog av lunginflammation efter fått i sig tändvätska. Det stämmer nästan, men han dog aldrig.

En annan teori är att fakiren Kjell Swing omkom i en brand i Hudiksvall som var hans hemort. Det ska ha varit i mitten av 1970-talet.

I boken ”Bland strippor och fakirer” av Bo Sjökvist lanseras teorin att Kjell Swing numera lever livets glada dagar som söderhavskung. Det är ren och skär lögn. Dåligt.

Sanningen är den, att alla har haft fel. Kjell Swing dog i Malmö 1988: dels av skador han fått under sitt äventyrliga fakirliv, dels av en cancerrelaterad sjukdom.

Jag köpte aldrig alla dessa livliga fantasier om ”Den vandrande vålnaden” som han också kallades för. Jag har i månader forskat vidare och äntligen fått napp.

En av mina första stora journalistidoler från1960-talet, legenden Stig Nahlbom som pensionerades från Expressen 1993, grävde upp hela storyn om fakiren. Han publicerade sin fylliga berättelse i två nummer av ”Kvällsstunden” 2001.

Stig Nahlbom avrundar med:

”Kjell Swing kremerades i Malmö och urnan skickades till Bergsjö. En sommardag gick jag genom grindarna till Bergsjö kyrkogård och hittade hans grav. Den vandrande vålnaden från Hudiksvall har äntligen fått frid”.

Tack Stig, se också vinjettbilden, bildbeviset. Tydligare än så kan det inte bli. Fakiren Kjell Swing slutade sina dagar för snart 21 år sedan.

Frid över hans minne





1 kommentar:

Tommy Pedersen sa...

Har länge undrat vad som hände med Kjell. Vi hade många härliga möten på 80-talet. Dock gällde det inga fakirkonster utan trolleri. Kjell va en skicklig trollkarl också och inte bara fakir!