fredag 23 januari 2009

Soptippen nästa för TV-profiler?


Klassiska Conditori Lundagård har gått i konkurs. Här har tiden stannat inom caféets väggar som dryper av nostalgi. Det råder trängsel bland alla kända lundaprofiler.

En egen bit av ena väggen, har avsatts till karikatyrteckningarna av medlemmarna som ingick i det berömda TV-programmet, Fråga Lund.

Det är den första legendariska uppsättningen från 1960-talet med, Jan-Öjvind Swahn programledare och professor i etnologi, Gerhard Bendz professor i klassiska språk, Sten von Friesen, professor i fysik, David H. Ingvar professor i neurologi, Carl H. Lindroth professor i entomologi och Jörgen Weibull professor i historia.

Vad som nu kommer att hände med de berömda teckningarna är oklart. Soptippen? Auktioneras bort? Inget vet i dag slutmålet. En sak är då säker: gubbarna ska bort!

Redan i november 2008 skrev jag så här på bloggen om Conditori Lundagård:

”Jag klev rakt in i den svenska cafékrisen och blev både förvånad och beklämd. För 10-20 år var det klassiska caféet Lundagård i Lund som gällde.

Här var det rökigt och trångt om utrymmet: studenter satt och pluggade inför en tenta, äldre verserade skolfuxar smackade belåtet till kaffe med dopp. Vanliga bondlurkar som jag trivdes i den intima miljön med karikatyrteckningar av legendariska lundaprofiler på väggarna. Man bara väntade på att överliggarnas överliggare Sam Ask skulle kliva in genom dörren.

För en tid sedan återvänder jag till Lundagård för en kopp kaffe. Där var tomt. Jag var alldeles ensam och klockan var lunchtid.

Inte en enda människa tittade in. Alla skyndade förbi fönstret som vetter ut med det passande namnet, Kyrkogatan, mot ett gemensamt mål, nämligen till någon av stadens espresso ställen. För där, mitt herrskap, trängdes hela Lunds befolkning”.

Jag förstod då att klockan klämtade för detta klassiska café. Ingen människa kan driva en verksamhet med tomma lokaler.

Nu återstår bara frågan.

Vad ska hända med de berömda teckningarna?




http://sydsvenskan.se/lund/article407577/Conditori-Lundagard-i-konkurs.html

Inga kommentarer: