torsdag 8 januari 2009

Från fransk mästares tandutdragning till Elvis Presley!

Här står mannen bakom verket som jag använde som vinjettbild när julen städades ut. Det är fransmannen Louise-Léoplold Boillys (1761-1845) självporträtt. ”Tandläkaren” som målningen faktiskt heter, är inte en teckning som jag felaktigt skrev.

Jag såg tavlan hos min tandläkare Martin Sundler. Han hade inte den blekaste aning om vem som gjort den. Själv stod jag där som ett fån och glodde på den ljuvliga tandutdragningen. Vid sådana tillfällen brukar jag gå igång med pukor och trumpeter.

I korta snabba skisser är detta vad jag fått fram:

”Tandläkaren” skapade Boilly i Paris 1825 och är ett tryck. På en ungersk auktion gick den för ca 2500 svenska skakiga kronor. Om det varit originalet hade tandläkare Martin fått låsa in sin tandläkare i kassaskåpet, för Boilly är inte vem som helst.

Sedan i höstas finns han att beskåda på vårt Nationalmuseum i Stockholm. Utställningen ”Lura ögat” eller trompe l’œil pågår t o m nu på söndag. Det går ut på att måla så realistiskt att ögat tror det är på riktigt, alltså ett fotografi eller så fåglarna t o m pickar på en tavla med en vindruvsklase. Louise-Lèoplod Boilly var en av förgrundsfigurerna till denna konstart.”

(texten fortsätter efter bildsvepet här nedanför)


Den här upptäckten och att det populära TV-programmet ”Antikrundan” startar i kväll i SVT, har gett mig blodad tand. På en vägg här hemma har jag två ”rariteter” från världens mest berömda antikvitetsmarknad, Portobello Road i London.

Jag fyndade dessa på plats för en spottstyver i början av 1970-talet. Jag har ingen aning om vad konstnären heter. Jag kan ingenting om tavlorna. Frågan är om de slår Martins Boilly? Det tror jag knappt. Är det någon som läser detta och kan något om tavlorna här nedanför-HÖR AV ER TILL MIG!

Fram till dess lyssnar jag på en annan antikvitet. Elvis Presley skulle i dag ha fyllt 74 år. Grattis Elvis! Även jag börjar rocka svajigt...




Inga kommentarer: