torsdag 15 januari 2009

Efter Monica Antonsson v/s Liza Marklund: -Adolf Hitler är min morfar!


Att jag skulle ha varit älskare åt filmstjärnan Mae West, är naturligtvis lika befängt som att Adolf Hitler skulle vara morfar till mannen på bilden. Andra sidan så framhävdar han lika förbannat detta faktum. Givetvis har jag maskat mannens ansikte. Man ska vara rädd om sina vänner.

För att bekräfta denna världssensation måste ja ta ett DNA-prov av Adolf Hitler. Hur skulle det nu gå till?

För att bekräfta mitt kärleksförhållande med sexsymbolen Mae West, väljer jag att lämna fältet öppet för spekulationer, eller som hon sa:

-Har du en pistol i fickan eller är du bara glad att se mig.

Det kryllar av alla varianter av bluffar i världen, både inom författarskapet och journalistiken. Den här krocken, sant eller osant, mellan Monica Antonsson och Liza Marklund är verkligen inte första gången som någon ställs vid skampålen.

Eftersom USA är bäst på att klä av skojare i offentlighetens ljus, finner vi följande trio, samtliga reportrar:

Walter Duranty (1884-1957), New York Times. Fick Pulitzer Prize 1932 för blåögda reportage om Stalin och Sovjetunionen. I dag är priset starkt ifrågasatt.

Janet Cooke (1954-),Washington Post. Fick priset 1981 för en reportageserie om en knarkarpojke. Allt var bluff. Hon fick lämna tillbaka priset.

Jayson Blair (1976-), New York Times. I början av 2000-talet avslöjades Blair som rena rama Baron von Münchhausen. Han tog många chefer med sig i fallet.

När det gäller författare, finns det ett helt hav med kandidater. Varje år kommer det ut en drös böcker som glider på sanningen.

Därför är jag beredd hålla med författarna Åsa Mattsson och Göran Hägg, när de diskuterade fejden i TV4-soffan i veckan:

- Liza Marklund har uppenbarligen byggt Gömda på fusk och fejk, i mycket högre grad än jag kan tolerera, säger Åsa Mattsson.
- Ja, om det står att en sann historia är sann, måste det vara sant, säger författaren Göran Hägg.

Klarare än så kan det inte sägas, eller hur, Liza Marklund?

FOTNOT: Research: Johan Rockbäck. Årtalen är hämtade från Wikipedia och kan alltså vara något svajiga.





Inga kommentarer: