fredag 19 december 2008

Rosengård får aldrig hota demokratin!

Jag gillar inte alls utvecklingen i Rosengård. När man börjar skicka iväg slangbomber mot både polis och brandmän, har man definitivt gått över gränsen. Det är i sådana här lägen som demokratin testas. Julfriden är på väg bli julbus av värsta slag.

Det är inte omöjligt att ungdomarna på Rosengård triggas av vad som händer i Grekland. Kanske är det så, att det vi upplever t o m är början på en internationell ungdomsrevolt som kommer att sprida sig över världen på samma vis som finanskrisen? Finns här någon gemensam koppling?

När jag var barn i Malmö på 1950-talet, fanns det också stök med ungdomsgäng. Det mest fruktade hette ”Gula Faran” och höll till ute på Kirseberg.

Det här var också gossar som inte drog sig för någonting. Jag såg denna armè några gånger. De drog upp efter Sallerupsvägen med en härförare i täten som viftade med en gul fana. Då gjorde vi småglin oss väldigt osynliga.

Ungdomarna i ”Gula Faran” växte upp i ett Sverige med arbetslöshet, trångboddhet och fattigdom. De kom från hem där man ofta fann social misär med fylla, misshandel och kriminalitet.

Den stora skillnaden mot ungdomarna på Rosengård var, att ingen hade invandrarbakgrund, fast den sociala situationen tämligen likartad.

Andra sidan vill jag påstå, att unga människor i ett Sverige på 1950-talet rent generellt, hade det bra mycket jävligare än dagens ungdomar. Ungdomsgårdar? Fanns inte på kartan. I skolan kunde lärarna slå oss gul och blå helt lagligt. Vuxenvärlden oerhört auktoritär. En lusing hörde till dagordningen.

En annan stor skillnad i dag är beväpningen. På Rosengård talas det om slangbomber. Förr i tiden handlade det om slangbellor, i värsta fall luftgevär (Gula Faran). Annars handlade det mest om påkar och sköldar i bataljerna mellan dåtidens gäng.

Äldre lommabor har berättat för mig, att det förr i tiden närmast rådde krigstillstånd mellan ungdomarna i Arlöv och Lomma.

Det finns också en avgörande skillnad mellan Rosengård/Gula Faran. På 1950-talet eldade man inte upp några bilar. Våldsamheten. Religiösa förtecken. Autonoma grupperingar. Andra politiska värderingar.

Sammantaget blir faran för allmänheten betydligt större i dag.

Både du och jag riskerar att dras in i det här. Då hotas demokratin. Det kan vi aldrig acceptera.

Calle Rockbäck

1 kommentar:

Revolution sa...

Jag undrar om du verkligen vet vad allt handlar om?