söndag 21 december 2008

Min julklapp till alla bloggare!

För journalister finns ”Spelregler för press, radio och TV”. Det är speciella publicitetsregler, yrkesregler och riktlinjer mot textreklam osv.

Inom bloggvärlden finns inga sådana regler. Hos oss bloggare är allt vildvuxet. Människors privatliv kränks dagligen. Textreklam är ett okänt begrepp. Bilder far som projektiler kors och tvärs i cyberrymden. Det råder rena rama Vilda Västern.

Därför kommer här en liten julklapp till alla bloggare: ”Spelregler för bloggare.”

Den första i sitt slag, alltså helt unik. Bloggreglerna är på långa vägar kompletta, utan endast några riktlinjer som kan vara bra att känna till.

En dag kommer vi att få en komplett samling. Det är lika så bra att börja med en gång.

Publicitetsregler:

Respektera den personliga integriteten. Det här är väldigt viktigt. Man får inte lämna ut människor, hur som helst, varken i text eller på bild. Jag själv maskar ansikten vid behov. Det är också viktigt att fråga personen om du får publicera bilden på dem i din blogg.

Ett annat exempel är självmord. Det skriver vi inte om i Sverige. Däremot gjorde man noggranna redogörelsen för självmord i svensk press under 1920-talet. Vi glömmer självmord. Det är sorgligt nog som det är.

Namnpublicering:

Lämna aldrig ut namnet på någon människa utan fråga först om lov. För att publicera namnet på en brottsling ska vederbörande dömas till minst två års fängelse. Var kritisk mot alla tips. Folk pratar så mycket skit. En gyllene regel är att alltid undersöka och granska om tipset är sant eller ej.

Förfalska inte en persons uttalande eller bilder. Här händer det att jag förfalskar bilder. Det är då bilder som jag fotograferat själv. Jag äger rättigheten till bilden och gör som jag själv vill med bilden. Det är då helt i sin ordning.

Bilder är ett speciellt problem på Internet. Jag försöker använda mina egna bilder så långt det går, fast det händer att även jag som många andra, är ute och snor bilder på nätet. För min egen del rör det sig då oftast om utländska och äldre bilder. Det är inte riktigt godkänt ändå. Däremot använder jag mig aldrig av bilder som våra pressfotografer dagligen tar till tidningarna och som publiceras på nätet. Det finns andra metoder att då ta till, tex fotografera av en tidningssida och sedan scanna in den. Och uppge källa. Det är något annat det slarvas väldigt med bland oss bloggare. Glöm inte källhänvisning. I detta fall är jag själv ofta ett dåligt föredöme.

Textreklam är ett otyg och finns i drivor i bloggvärlden. Bort med det.

Det här var några av julens tankenötter som jag gärna delar med mig till bloggvärlden. En sak till. Ta det på allvar, annars gör myndigheterna det. Lagar kan ibland vara ett otyg.

God Jul!



Inga kommentarer: