söndag 2 november 2008

USA-VALET: Bara inte svensk TV skjuter sig i foten?


Räkna med att du är spyfärdig på alla tänkbara USA-vinklingar efter det amerikanska presidentvalet den 4 november. Vi TV-tittare kommer att bli, mer eller mindre, söndertrasade i både öron och ögon av det dignande TV-utbudet.
Värst är SVT som t o m sänder en valvaka från Washington. Hela det tunga gardet finns på plats och alla paradprogrammen ska spegla valet. Det är jättebra. Får vi olympiader dygnet runt kan vi lika gärna hänga på presidentcirkusen i USA.
TV4 kör en light-variant, men även de finns på plats.
Fredrik och Filip kör direkt i TV5. Deras vinnare är klar: Barack Obama.
För så är det. Hade det inte varit för att en afro-amerikan kan bli den första svarta presidenten i USA, hade samtliga TV-kanaler stängt butiken. Nu slår kanalerna knut på sig själva. Barack Obama har redan vunnit om man ska se på hur läget presenteras.
USA-valet 1960 med John F Kennedy som segrare fick vi lite snuttar i våra apparater som var minst ett dygn gamla. På den tiden var vi TV-tittare svältfödda.
När Ronald Reagan tog hem spelet 1980 gick sågen dygnet runt:
-Reagen, en dumstrut till cowboy, slog våra tunga TV-reportrar fast.
Tänk så fel hela gänget fick. I dag anses RR vara en av de mest kompetenta amerikanska presidenter någonsin.
Därför blir jag betänksam över Barack Obamas möjligheter att nå Vita Huset.
Har våra TV-stjärnor än en gång skjutit sig i foten?
OK, BO leder klart i opinionsundersökningarna, men när amerikanen i gemen står inför valurnorna blir jag inte förvånad om man ser John McCain som ett säkrare och tryggare kort. Och så är han vit, inte helt oviktigt i sammanhanget.
Det ska bli spännande och se hur de svenska TV fabrikerna tacklar en sådan utgång.

1 kommentar:

Skrivarn sa...

Godereftermiddag Calle.
Jag minns Dig från Din tid på Radio Trestad.
Jag är redan spyfärdig på dessa så kallade presidentkandidater i USA, det är lika illa om det blir Obama eller McCain. Jag tror inte att det kommer att bli någon skillnad i världen när någon av dessa så kallade presidentkandidater kommer till makten eller som det nu är att den store världsterroristen Bush sitter där. Jag hoppas att amerikanarna någon gång kommer att inse att de inte skall vara någon sorts väldspolis utan låta resten av världen vara i fred.
Häslningar från en gammal gnällspik på västkusten.