tisdag 11 november 2008

Oscarsregn över Mamma Mia?

MAMMA MIA!

När världen skakas av finanskrisen, slår filmen ”Mamma Mia” ständiga rekord över hela världen. I England närmar den sig en miljard inspelade pengar. I rekordfart är den på väg att passera Titanic som den mest populära filmen någonsin.

Redan i somras märkte reseföretaget Apollo en 20 procent ökning till den grekiska övärlden.

Kassakistan håller på att sprängas på filmbolaget Universal Picturers:

-This is fantastic. A global phenomenon, säger bolagets president, David Kosse, till amerikanska branschtidningar.

- Meryl Streep Deserves Oscar for Fun-Filled "Mamma Mia”, skriar Pam Vetter i American Chronicle.

Den 22 februari 2009 är det så tid för Oscarsgalan. På nätet spekuleras det redan om hur många Oscars ”Mamma Mia” får. Att Meryl Streep kniper en guldgubbe är inget vågat tips. Fast det blir säkert fler, tex Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Stikkan Andersson för bästa originalmusik mfl.

”Mamma Mia” är redan den mest sedda musikalen i världen. Detta kan faktiskt jämföras med musikalen ”Chicago” som i början av 2000-talet fick 6 Oscars och 1970-talets ”Cabaret” med Liza Minnelli med 4 Oscars.

I Sverige har snart 2 miljoner människor sett filmen. Ändå skrivs det förvånansvärt lite i våra tidningar om denna bulldozer i filmvärlden.

Här har våra cineaster hellre fördjupat sig i Jan Troells, ”Maria Larssons eviga ögonblick”, som är Oscarsnominerad. Filmen lockade endast de närmast sörjande. Med blixtens hastighet försvann den från våra biografer.

Jan Troell blev sur. Kulturnissarna letade förklaringar.

-Vi hade inget val. Det kom inget folk, förklarade filmbolagen.

Andra sidan är Jan Troell varken någon Benny Andersson eller Björn Ulvaeus. Ja, sedan har han ingen superstar som Meryl Streep i rollistan. Livet är bra orättvist.




Inga kommentarer: