måndag 20 oktober 2008

Tag plats, stäng dörrarna-Kina nästa!


I somras skrev styrelseordföranden för SJ Ulf Adelsohn i Expressen, att den mest spännande resan han gjort var att åka nattåg mellan Shanghai-Peking. Jag håller med den gamle moderathövdingen, för jag har själv åkt tåget.
Tänk er att få braka rakt ut i den kinesiska natten i 170 km/tim och lyssna till en stabil och jämn tågsång, ty det verkar som rälsen inte har några skarvar. Då skenar lätt den äventyrliga fantasin iväg.
Det blir enkelt att förflytta sig till pakethållaren på Marcus Haraldssons cykel när han trampar mellan Xining-Hongkong.
Han har samlat och skrivit om sitt äventyr i boken, ”En linje över Kina”. Marcus Haraldsson ger oss en inblick i den vanliga kinesens liv, både på landet och i storstaden.
Första gången dalslänningen Haraldsson cyklade sträckan var 1999. Sju år senare gör han om äventyret. Han träffar åter samma människor och på så vis får vi ett närgånget porträtt av den explosiva utvecklingsfas som Kina just nu genomgår.
Jag vet av egen erfarenhet att en resa i Kina inte liknar något annat. Marcus Haraldsson cyklar bokstavligt talat rakt in i nattsärken på kineserna. Det är förbannat bra.
Ta bara den kinesiska maten. Den har sina aviga luriga sidor. Glöm kinakrogen hemmavid. Jag kan inte för mitt liv begripa hur Marcus Haraldsson överlever. Det finns områden i Kina där man äter allt som går och står på fyra ben utom bord och stolar. Marcus äger inga skygglappar. Han tuggar i sig vad som sätts fram, burrrr...och då talar han ändå kinesiska och borde kunna säga ifrån. Tack för att du inte nobbar minsta lilla aviga luriga matbit.
Bilderna i boken är också en given pärla. Marcus Haraldsson är utbildad fotograf och bilddokumentationen riklig. Tyvärr är det copyright på bilderna så därför får ni nöja er med att kolla in mina bilder från nattåget mellan Shanghai-Peking.
Vill du ha en spännande stund med den makalösa kinesiska historien invävd på ett smart sätt, läs då Marcus Haraldssons bok, ”En linje över Kina”. Du blir inte besviken.
Nu ska vi åkta nattåg mellan Shanghai-Peking: tag plats, stäng dörrarna!





Inga kommentarer: