lördag 11 oktober 2008

Korkskallarna inom journalistkåren


Jag har tagit på mig fjäderskruden och rustar för strid. Jag sågar nämligen våra s k ekonomijournalister rakt av.
Den 25 september skrev jag en krönika om den begynnande finanskrisen. Då tjoade ekonomerna om att Sverige står stadigt i krisen. Journalisterna sprang i vanlig ordning i flock efter alla s k experter. Allt som sagts har okritiskt pumpats ut i en salig röra. Vi vanliga människor blir röriga i huvudet.
Redan förra sommaren trumpetade Rapport ut att vi var på väg in i en lågkonjunktur. Rapport har alltid fel om det ekonomiska läget. Problemet är att de flesta journalister har väldigt bristfälliga kunskaper om ekonomin.
Kommuner och landsting går bra att bevaka. Där har man tillgång till offentliga handlingar. Låneinstitut och bankväsendet låter sig inte granskas i sömmarna. De har inte någon lagstadgad skyldighet till öppenhet.
Därför fladdrar den ekonomiska journalistiken som ett rö för vinden. Därför vet vi vanliga döskallar varken ut eller in. Lägg märke till hur journalisterna nogsamt följer världens börser som nu störtdyker. Det är nämligen en lätt matematik att förstå och förmedla, antingen ner eller upp. Just nu ner i graven.
Journalister älskar negativ journalistik. Det är bara till att trumpeta på. Det klarar även nybörjare inom journalistiken.
Kom ihåg en sak. Det vi upplever just nu är inget nytt alls. Det internationella banksystemet med kapitalismen som chaufför behöver då och då ett reningsbad.
I veckan fick jag av vännen BH bilden här nedanför. Den for runt i världen redan för 11 år sedan och är precis lika aktuell i dag.
Det är viktigt att försöka se igenom massmedias rapportering. Försök skaffa dig själv en bild av vad som händer. Det är inte lätt men gör gärna ett försök.
Internet är i dag en utmärkt källa till lärdom. Framför allt: lita inte på massmedia i dessa tider. Det finns allt för många korkskallar inom journalistkåren.

Inga kommentarer: