tisdag 28 oktober 2008

Halloween? Tomtemasken bättre.


Här står jag och är Halloween. Visst, jag kände mig urlöjlig, inte ett dugg kul. Ingen jävel blev det minsta rädd. På fredag är det tid-BUS ELLER GODIS!
Halloween har kommit för att stanna. Skräckens dag gnager sig allt mer in i det svenska samhället. Det går inte längre att värja sig för nymodigheten som kom till Sverige i slutet av 1990-talet.
Annat var det förr. För många år sedan var jag en längre tid i Pittsburgh, USA. En dag dök det upp en massa spöken, pumpor och dödskallar. I trädgårdarna fladdrade vita lakan. Jag fattade absolut ingenting.
Till slut fattade jag mod och frågade en amerikan i hotellhissen. Han tittade på mig som jag var ett UFO, så sa han med blodspill i rösten:
-Well, it`s Halloweeeeeennn...
-HE-HE, sure, svarade jag och kände mig bakom flötet.
Numera vet vi annat. Frågan är om inte jultomtar och påskkärringar är på väg att få en övermäktig konkurrens i alla spöken och dödskallar.
Jag som härstammar från anno dazumal har svårt att hänga med i utvecklingen. Dessutom känner jag mig urbota dum i dessa fåniga masker. Jag tycker inte heller om när man skämtar om döden. Den får vi alla, förr eller senare, stifta bekantskap med ändå.
Jag tror jag går hem och letar upp tomtemasken. Den känns avsevärt fräschare.

Inga kommentarer: